Kultura

donacija pastela

Izložba "Pogled iz duše" Vlatka Troskota za Udrugu slijepih

Izložba

U utorak, 13. ožujka 2018. godine u Gradskoj loži svečano je otvorena izložba donacija pastela „Pogled iz duše“ autora Vlatka Troskota Udruzi slijepih Zadarske županije u povodu obilježavanja Svjetskog tjedna glaukoma, koji se već desetu godinu zaredom održava diljem svijeta pa tako i u Zadru.

Izložba je u organizaciji Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, Odjela za Oftalmologiju Opće bolnice Zadar, Udruge slijepih Zadarske županije, Sveučilišta u Zadru i Narodnog muzeja Zadar, a postavio ju je kustos Odjela Muzeja grada Narodnog muzeja Zadar Hrvoje Perica.

Brojnim uzvanicima obratili su se doc. dr. sc. Suzana Konjevoda u ime Odjela za Oftalmologiju Opće bolnice Zadar, rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican, autor izložbe Vlatko Troskot, gradonačelnik dr. Branko Dukić te ravnateljica Narodnog muzeja Zadar mr.sc. Renata Peroš.

Svjetski tjedan glaukoma obilježava se već desetu godinu zaredom i za cilj ima upoznati građanstvo s ovom opasnom bolešću te njenom prevencijom i metodama kontrole, istaknula je doc. dr. sc. Suzana Konjevoda.

Vlatko Troskot Trole rođen je u Zemuniku Donjem. Strast prema slikanju i likovnoj umjetnosti otkriva u adolescentskoj dobi. U likovnom stvaralaštvu najzastupljenije su mu tehnike u ulju na platnu, tušu i uljne pastele. Kroz svoje slikanje istražuje domete slikarskih tehnika od kojih se tehnici uljnog pastela osobito posvetio. Dobitnik je prve nagrade na 2. međunarodnom natječaju slikara, kipara i grafičara u Trstu 1998. godine, u ukupnoj konkurenciji među dvjestotinjak izlagača.

U Zadru je do sada imao jednu samostalnu izložbu povodom otvaranja novog sjedišta udruge „Dante Alighieri“ 2001. godine., s 30 izloženih radova. Radovi na ovoj izložbi su poklon donacija Udruzi slijepih Zadarske županije, nastali u periodu od 1997. do 2006., od kojih su i neki radovi iz serije nagrađene u Trstu.

Izložbu je otvorio gradonačelnik dr. Branko Dukić, a može se razgledati svaki dan od 9 do 18 sati, te subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati od 13. do 19. ožujka. 2018. godine.


Reci što misliš!