Kultura

pisci u zaleđu!

Zadarska književna "reprezentacija" gostovala u Obrovcu

Zadarska književna

S ciljem prezentiranja književne prakse izvan gradova i pomicanja fokusa društvenih aktivnosti na zadarsko zaleđe, ZaPis je krenuo u realizaciju programa Pisci u zaleđu, svojevrsne „turneje“ po županiji, pa će u lokalnim školama, knjižnicama ili prigodnim institucijama organizirati književne susrete.

Književna ''reprezentacija'' iz udruge ZaPis stigla je u Obrovac, gdje su u knjižnici toplo primljeni i tu je održano čitanje poezije, proze, uz glazbeni nastup Marija Padelina. Predstavili su se tako spomenuti Padelin, Tihana Gambiraža, Želimir Periš, Ivan Čeperković, Andreja Hrašćanec Jezeršek i Iva Pejković. 

Zašto je potreban program Pisci u zaleđu?

"Iako cijelo zaleđe Zadra gravitira samom Zadru, kada je u pitanju književnost i književno stvaranje postoje određene granice. One se najviše osjete kada se u Zadru organiziraju književni susreti, druženja, promocije, večeri poezije, radionice i slično, na kojima ponajviše sudjeluju sami Zadrani. 

Vjerujemo kako, osim u Zadru, i u ostatku županije ljudi uživaju u književnosti i u stvaranju književnosti. 

Pisci u zaleđu program je koji želi pomaknuti granicu i približiti se zaleđu. 
Kako bi smo potaknuli ljude, koji žive izvan Zadra na komuniciranje, čitanje, pisanje, te sudjelovanje u književnim programima i druženje (kako u Zadru, tako i izvan njega) prezentirati ćemo im književne događaje u Zadru, upoznati ćemo ih sa afirmiranim književnicima i početnicima, te sa radom udruge ZaPis, a sve kroz druženje uz poeziju i prozu.

Zadarski pisci tako će stati 'iza leđa' samog Zadra, kako bi osjetili što ondje zbiva, u nadi da će književnost svima postati još bliža'', kazala nam je organizatorica večeri, Marija Zekanović.

Turneja se nastavlja 15. 3.2018. u 18:00 sati u Knjižnici Jurja Barakovića u Ražancu, gdje će čitati Lada Vukić i Igor Eškinja, knjižnici poznati gosti i književnici, a pridružit će im se: Robert Nezirović, Marija Zekanović , Ivan Čeperković, Denisa Čirjak i Marija Kostić.

Turneju književnih večeri ZaPis će u travnju nastaviti u Radovinu i Otočcu, a nakon čitanja po županiji ZaPisovci su obećali i događaj u Zadru koji će objediniti iskustvo „zaleđa“ i prenijeti ga gradu, te ga simbolički natjerati da se ponekad okrene i pogleda i iza sebe.

O Zapisu:

Zapis - Zadarski pisci - je književna udruga koja se bavi popularizacijom i promicanjem ljubavi prema književnosti i književnom stvaralaštvu. Članovi ZaPisa su autori koji pišu prozu i poeziju, bilo da su već objavljivali knjige ili tek žele početi pisati. ZaPisove književne večeri program su koji književnost želi prezentirati vrijedno i uzbudljivo. Uz čitanja i nastupe posjetiteljima će se dijeliti i Zapisnica, udrugin časopis.

 

 


Reci što misliš!