Kultura

premijera 23. ožujka

Uskoro "Balon", nova predstava HNK Zadar

Uskoro
Željko Karavida

Najavljujemo novu predstavu Hrvatskog narodnog kazališta Zadar, "Balon," prema tekstu Mate Matišića u režiji Zorana Mužića. Ulaznice u prodaji od sutra!

Najavljujemo novu predstavu Hrvatskog narodnog kazališta Zadar, "Balon"prema tekstu Mate Matišića u režiji Zorana Mužića.  

Proba Hrvatskog narodnog kazališta Zadar za predstavu Balon Proba Hrvatskog narodnog kazališta Zadar za predstavu Balon

Scenografiju potpisuje John Čolak, kostimografiju Najda Bauk, glazbu Mate Matišić.

Igraju: Alen Liverić, Davor Jureško, Žana Bumber i Petra Težak. Inspicijent na predstavi je Mimi  Zadarski, a fotograf predstave Željko Karavida K&K.

Od subote, 17. ožujka ulaznice su u prodaji na blagajni HNK Zadar za pretpremijeru koja je u četvrtak, 22. ožujka s početkom u 20 sati. Cijena ulaznice iznosi 60 kuna. 

Premijera je u petak, 23. ožujka u 20 sati te je u dramskoj pretplati.

Mate Matišić svoj poliperspektivni dramski izričaj „Balon“ izrijekom imenuje kao  „mali kazališni eksperiment, o smislu glume...dvije priče, u dva različita žanra...s istim glumcima... isti glumci igraju više uloga koje se brzo izmjenjuju zavisno o pripovjedačevoj perspektivi...“.

Time Matišić, zabavljajući nas, svojim spisateljskim talentom dovodi u pitanje samu svrhu kazališta, percepciju kazališnih žanrova kakve ih poznajemo i njihovu upitnu mogućnost djelovanja na suvremenog gledatelja.

Usprkos skepsi u moć kazališta ili upravo zbog nje same, Matišić uspijeva pokrenuti glumačku igru, a oskudnim scenskim rekvizitarijem stvara bogatu i intenzivnu predstavljačku lepezu. Drama, komedija karaktera, komedija zabune, melodrama, pučko kazalište - žanrovi su koji se izmjenjuju u predstavi, istovremeno stvarajući koherentni kazališni događaj koji na kraju predstave stavlja gledatelja u sućutnu poziciju, kako za glavnu junakinju, tako i za kazalište samo.  / Zoran Mužić, redatelj

Poigravajući se žanrovima te vješto balansirajući na granici između stvarnosti i iluzije, Matišić ostvaruje začudan spoj emotivnog, društveno-kritičkog i crnohumornog, karakterističan za druge njegove drame napisane u proteklih petnaestak godina.


Reci što misliš!