Kultura

u režiji Aleksandra Ogarjova

Drama HNK u Splitu premijerno izvela "Višnjik"

Drama HNK u Splitu premijerno izvela

Drama Hrvatskog narodnog kazališta Split u subotu navečer je premijerno izvela "Višnjik", Antona Pavloviča Čehova, u režiji Aleksandra Ogarjova.

Glavni lik predstave je ruska plemkinja i grofica Ljubov Andrejevna Ranjevska, koju glumi Ksenija Prohaska, te koja se iz Pariza nakon bankrota i ljubavnog brodoloma vraća na obiteljsko imanje smješteno u ruskoj provinciji. S obzirom da nitko u obitelji zbog nedostatka novca nije zainteresiran spasiti posjed, obiteljsko imanje, poznato po višnjiku, se prodaje.  
 
U predstavi osim Ksenije Prohaske glume Nikša Arčanin, Ana Marija Veselčić, Anastasija Jankovska, Katarina Romac, Elvis Bošnjak, Mijo Jurišić, Filip Radoš, Tajana Jovanović, Pere Eranović, Nenad Srdelić, Davor Pavić i Matko Elezović. 
 
Ovom predstavom ansambl HNK već peti put surađuje s ruskim redateljem Aleksandrom Ogarjovim. Upravo je Ogarjov prvu hrvatsku režiju napravio prije 11 godina kada je u HNK Split postavio Ionescovu Ćelavu pjevačicu, a potom i dramatizirao Puškinovu novelu Mećava u Gradskom kazalištu Gavella u Zagrebu. Dvije godine nakon toga dramatizirao je roman Zločin i kazna F. M. Dostojevskoga. Treća njegova režija bila je 2010. godine kada je u splitskom teatru postavio Shakespeareova Hamleta, dok je prošle godine na 63. Splitskom ljetu postavio Shakespeareova Mletačkog trgovca i to u prirodnom ambijentu Oceanografskog instituta.

Scenografiju i kostimografiju večerašnje predstave potpisala je stalna Ogarjovljeva suradnica Vera Martinova, koreograf je bio Lev Šapošnikov, glazbena suradnica Tetjana Borčagivska, snimatelj i montažer videa Rino Barbir, a oblikovatelji svjetla i tona Srđan Barbarić i Tomislav Luetić.

Višnjik će do kraja ovog mjeseca u HNK Split igrati još tri puta i to 19., 20. i 21. ožujka.


Reci što misliš!