Kultura

u splitskom klubu Quasimodo

Komedija Jezične varijacije Binocular teatra u Splitu

Komedija Jezične varijacije Binocular teatra u Splitu
Društvene mreže

Komedija Jezične varijacije zagrebačkog Binocular teatra gostovat će u splitskom klubu Quasimodo 22. ožujka u 20h.

Nastala na temelju priča Nikole Jakovčevića, nesvakidašnja je to predstava je u kojoj se vrsni glumački dvojac Antonija Stanišić Šperanda i Davor Svedružić poigravaju hrvatskim narječjima. Prepričavajući jedan banalan događaj iz crne kronike na dvanaest različitih dijalekata koji se mogu čuti na ulicama lijepe naše, glumci se transformiraju u isto toliko različitih scenskih likova, oslikavajući ono što se dogodilo iz isto toliko dijametralno različitih vizura.
 
Tako jedan pokušaj provale ili pokušaj ovrhe, zlobnici bi rekli u svakom slučaju tipično hrvatski događaj, na svoj specifični način doživljavaju i interpretiraju Istrijanka, Albanac, Zagrepčanin, Bosanka, Imoćanin, Komižanka, Dubrovčanin, Splićanka, Slavonac, "brutalni tip", te Hercegovka, povratnica iz Njemačke. U dramaturgiji sličnoj onoj kod Ove svojevrsne suvremene hrvatske Stilske vježbe premijerno su izvedene 2016, u režiji Borne Armaninija koji je, zajedno sa suradnikom za fonetiku i dijalektologiju Davorom Stankovićem, i autor dramatizacije Jakovčevićevog predloška.
 
Po riječima autora nastanak predstave potakla su istraživanja filološkog odjela na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a sama predstava pokušaj je da kroz jezik dođu do istinske predodžbe različitih specifičnih geografskih, karakternih i duhovnih krajolika koji objedinjeni rađaju različitost koja veseli – varietas delectat veli poznata latinska izreka.

 
Antonija Stanišić Šperanda glumica je teatra Gavella i dvostruka dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta, publici osim s kazališnih dasaka, poznata i kao protagonistica više televizijskih serija (Zauvijek susjedi i druge).

Davor Svedružić glumac je zagrebačkog kazališta Komedija u kojem je od 1999. ostvario čitav niz značajnih uloga.
 
Predstava je od premijere 2016. na matičnoj sceni i na gostovanjima izvedena tridesetak puta.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti