Kultura

provokativni tekst mate matišića

"Balon" - kazališni eksperiment premijerno u HNK Zadar

Željko Karavida

Najavljujemo novu predstavu Hrvatskog narodnog kazališta Zadar, "Balon", prema tekstu Mate Matišića u režiji Zorana Mužića.

Autor ove suvremene drame Mate Matišić dovodi u pitanje samu svrhu kazališta, percepciju kazališnih žanrova kakve ih poznajemo i njihovu upitnu mogućnost djelovanja na suvremenog gledatelja. Provokativnan i beskompromisan, pisac je koji britkim humorom ukazuje na sve što je trulo u hrvatskom društvu

"Ova predstava je značajna jer glumci imaju više različitih likova. Njihove transformacije dio su scenske igre'', kaže Mate Matišić.

Scenografiju potpisuje John Čolak, kostimografiju Najda Bauk, glazbu Mate Matišić.

Igraju: Alen Liverić, Davor Jureško, Žana Bumber i Petra Težak. Inspicijent na predstavi je Mimi  Zadarski, a fotograf predstave Željko Karavida K&K.

''Što je u biti naš poziv? Može li gluma djelovati terapeutski? Na ta pitanja odgovara ova predstava", kaže Žana Bumber.

"Balon" govori o ženi koja je nakon pogibije svog sina odlutala u prostore samoće s doskočicom o glumcu koji prerušen u svećenika treba razotkriti zlodjela opasnog mafijaša.

Može li pričanje groteskne priče jednoga glumca pomoći depresivnoj ženi? Ili možda, po principu zrcalnih slika, to pričanje može pomoći upravo njemu samome, zarobljenome u prostoru vlastitoga napuhanoga glumačkog ega? Ovo je  predstava o glumcu, o njegovom identitetu, o tome za koga i zašto on uopće igra svoju igru. Ovo je i predstava o vlastitim frustracijama koje proizvodimo sami, no uvelike potpomognuti apsurdima društveno-političke stvarnosti koja nas okružuje, stvarnosti u kojoj se lice mafije počesto ne razlikuje od lica pravde.

Poigravajući se žanrovima, te vješto balansirajući na granici između stvarnosti i iluzije, Matišić ostvaruje začudan spoj emotivnog, društveno-kritičkog i crnohumornog, karakterističan i za druge njegove drame napisane u proteklih petnaestak godina.

Ulaznice su u prodaji na blagajni HNK Zadar za pretpremijeru koja je u četvrtak, 22. ožujka s početkom u 20 sati. Cijena ulaznice iznosi 60 kuna. 

Premijera je u petak, 23. ožujka u 20 sati te je u dramskoj pretplati.


Reci što misliš!