Kultura

u srijedu, 21. ožujka

Večer poezije u Atelieru Benini otvaraju pjesnici čakavske poezije

Večer poezije u Atelieru Benini otvaraju pjesnici čakavske poezije
Siniša Mijatović

Građanski salon Atelje Benini otvara svoja vrata u srijedu 21. ožujka, 2018. s početkom u 19 sati i time najavljuje novu sezonu gostovanja umjetnika iz oblasti scenske umjetnosti, književnosti i glazbe.

Večer prigodno otvaraju pjesnici čakavske poezije: Tomislav Meštrić, Atilijo Orović, Zvonimir Šarunić, Zvonimir Sutlović. Čitat će se i pjesme od Zlatana Jakšića i Slavka Govorčina. Glazbena pratnja bit će Atilijo Orović.

Moderator programa koji će voditi zaljubljenike u pjesničku riječ je Tomislav Meštrić.

Pisati poeziju na čakavštini znači biti jedan od onih rijetkih čuvara jezične, kulturne i nacionalne baštine.  

Pisati kvalitetnu poeziju na čakavštini znači imati zlatni ključ u rukama, zatvoriti riječ, skučiti je u ladicu radnog masivnog drvenog stola oko kojeg se okupljaju samo oni koji je razumiju.

Svaki čakavski pjesnik mora biti svjestan toga, da ulaženjem u blagozvučja ča postaje osamljenik kojeg mogu rijetki razumjeti, teška forma ostavljena za okorjele autentične mislioce koji promišljaju svaki ton, akcent notu… pa opet njima to dolazi tako spontano, prirodno, lako.

Ali ne zavaravajmo se, ona nije laka. Ona je dostupna onima koji su s njom srasli, hranili je čuvanjem i održavanjem i ima li išta ljepše od posjedovanja tog zlatnog ključa kojim se otvara ča….

Svi istinski zaljubljenici u pisanu milozvučnu riječ ča su dobrodošli.  


Reci što misliš!