Kultura

Annecy 2018.

Biciklisti Veljka Popovića i „Stranac“ u mojoj glavi Petre Balekić u natjecateljskom programu 42. Annecyja

Biciklisti Veljka Popovića i „Stranac“ u mojoj glavi Petre Balekić u natjecateljskom programu 42. Annecyja

Biciklisti su uvršeni u službenu konkurenciju, a „Stranac“ u mojoj glavi prikazat će se u konkurenciji studentskih kratkometražnih filmova 41. izdanja Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju, jedne od najpoznatijih i najcjenjenijih smotri animacije.

Festival se u francuskom gradu Annecyju ove godine održava od 11. do 16. lipnja.

Režiju, scenarij i montažu Biciklista potpisuje Veljko Popović, a riječ je o komediji začinjenoj erotikom i ljetnim bojama koja zahvaća duh malog mediteranskog grada inspiriranoj slikarstvom Vaska Lipovca.

Na animaciji su radili Goran Stojnić, Chloe Roux, Lucija Bužančić, Sander Joon i Mario Vrandečić, a na kompozitingu Sina Jakelic, Gordan Mihalec i Darko Kokić. Za glazbu su zaduženi Pablo Pico, Siniša Jakelić i Nikola Džaja, a dizajn zvuka radio je Jean-Baptiste Saint Pol. Producenti su Milivoj Popović i Veljko Popović (Lemonade 3D) , a koproducenti Patrick Hernandez (Bagan Films) i Lado Skorin (3D2D Animatori).

Film nastaje u koprodukciji Hrvatske i Francuske, a za distribuciju je zadužen zagrebački Bonobostudio. 

U natjecateljskom programu studentskih filmova prikazat će se „Stranac“ u mojoj glavi Petre Balekić - animirani pokušaj autoričine rekonstrukcije Camuseva 'Stranca', romana koji je čitala prije dvanaest godina. Uz režiju, Petra Balekić potpisuje scenarij, animaciju i montažu dok je za  oblikovanje zvuka i glazbu bio zadužen Vjeran Šalamon. Producenti su Aleksandar Battista Ilić i Vinko Brešan, a film nastaje u produkciji Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i Zagreb filma.

Oba filma podržana su i od strane Hrvatskog audiovizualnog centra.

Ove se godine na festival u svim kategorijama prijavilo više od 3 000 naslova iz 93 zemlje svijeta, a za sada su objavljeni natjecateljski programi kratkometražnih i studentskih filmova. Izbor dugometražnih animiranih filmova bit će poznat krajem travnja. 42. izdanje Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju održava se od 11. do 16. lipnja 2018. godine, a sve ostale detalje potražite na njegovim službenim stranicama

Naslovne fotografije: scene iz filmova Biciklisti„Stranac“ u mojoj glavi


Reci što misliš!