Kultura

zavirite u knjigozemsku

Zadarska pjesnička sloboda raste i razvija se na "OtPisu"!

Zadarska pjesnička sloboda raste i razvija se na

Zadar je grad koji uz tisuću svojih lica, oduvijek ima i ono pjesničko. Tradicija zadarskih pjesnika postoji otkad i sam Zadar, a uz niz poetskih manifestacija koje se događaju u gradu posebno vrijedi istaknuti i radionice poezije u Knjigozemskoj

Radionica poezije "OtPis" upravo završava zimski semestar i uz javno čitanje u subotu 24. ožujka najavljuje nove upise u proljetni.

Knjigozemska kao novi kulturni centare nezavisne kulture vrlo je snažno i intenzivno radila na podizanju poetske svijesti u gradu, pa je tako tijekom prošle i ove godine u Knjigozemskoj gostovao niz pjesnika, od mladih kao što su Alen Brlek, Darko Šeparović i Mario Glavaš, do iskusnih autora poput Siniše Kekeza i Mirka Božića.

Jedna od posebnosti Knjigozemske je što programi ne završavaju na samoj konzumaciji pjesništva, već se u njenim okvirima vrlo intezivno poezija i stvara. U ovom krugu djeluju Zadru poznati pjesnici Roberto Vodanović Čopor i Želimir Periš, a vrhunac stvaralačkog poetskog programa događa se na radionicama poezije OtPis. Riječ je o programu u organizaciji udruge zadarskih pisaca ZaPis djeluje još od 2013-te.

PREZENTACIJA RADA RADIONICE POEZIJE

Svojevrstan vrhunac kojim se zaokružuje dosadašnj poetski program održat će se u Knjigozemskoj 24. ožujka 2018. u 20:30 sati. Na ovoj večeri poezije predstavit će se dva poetska izdanja: zbirka poezije svih pjesnika koji us nastupali u Knjigozemskoj i fanzin Zapisnica posvećen radovima pjesničke radionice Otpis, koja tim javnim čitanjem završava zimski i najavljuje proljetni ciklus.

Novi ciklus u istom prostoru počinje u travnju i ZaPis poziva sve pjesnike koji se kao takvi prepoznaju, naslućuju ili žele biti, da im se pridruže. Radionice poezije održavaju se u Knjigozemskoj, Jeretova 5, svaki utorak u 19 sati.

UPIS U PROLJETNI SEMESTAR

Što sam? Tko sam? Ja sam samo sanjar, čiji pogled gasne u magli i memli... - Ako dirneš strast u čovjekovu biću, istine, bez sumnje, nikad nećeš naći.

„Neki dragi ljudi, ovdje mislim na pjesnike, potiču nas otvarati ova i ovakva pitanja. Smiono bi bilo u današnje vrijeme reći da tražimo istinu, ali pokušavamo i pokušali smo u praskavom svijetlu što zaiskri tu i tamo u našim, nečijim, tvojim očima, u dahu, i obasja zrnce tuge, boli radosti, te trenutke prepoznati, uobličiti u riječi, iskaze, tekst; saopćiti ih i podijeliti sa drugima“, poziva Jasminka Vejmelka, voditeljica radionice poezije.

„Pjesništvo je nagnuće koje se osjeća unutar vlastitosti, ali koje je razvijalo i razvilo okvire, značenja i forme kodiranog (istina vrlo, vrlo širokog) polja, i ovom radionicom željeli bismo povezati osobnu kreativnost i potrebu za poetskim iskazom sa osnovnim književnim i spoznajnim mapiranjima.

Radionica će motivirati polaznike na otvaranje prema pjesničkoj artikulaciji doživljenih sadržaja i pomoći u određivanju idejne, sadržajne i formalne receptivne pozicije pjesničkog impulsa spram cijelog svijeta!“

Pozivamo sve da se pridruže na proslavi završetka prvog cikljusa radionica u subotu 24.3. u 20:30 i još više, da krenu s ekipom u novi ciklus pisanja svakog utroka od 19 sati.

Vrata Knjigozemske su otvorena!

 


Reci što misliš!