Kultura

kneževa palača

30. travnja Zadar slavi Međunarodni dan jazza!

30. travnja Zadar slavi Međunarodni dan jazza!

30. travnja Zadar slavi Međunarodni dan jazza! Black Coffee feat. Martine Thomas, Dina e Mel & Elena Stella nastupaju u Kneževoj palači, a ulaz je slobodan!

Krajem travnja u cijelom svijetu slavi se Međunarodni dan jazza. Po četvrti put u manifestaciju se uključuje i Zadar, i to po prvi put u obnovljenoj vrhunskoj koncertnoj dvorani u Kneževoj palači. Nastupit će splitsko-zadarski sastav Black Coffee, a pjevati će Martine Thomas, Dina e Mel i Elena Stella.

Organizacijom Međunarodnog dana jazza predsjedavaju Irina Bokova, generalna direktorica UNESCO-a i legendarni jazz pijanist i skladatelj Herbie Hancock putem Međunarodnog jazz instituta „Thelonious Monk“. Međunarodni dan jazza okuplja zajednice, škole, umjetnike, povjesničare, akademike i jazz entuzijaste širom svijeta kako bi proslavili i upoznali jazz i njegove korijene, te proširili njegovu budućnost i utjecaj sa svrhom podizanja svijesti o potrebi međukulturalnog dijaloga, međusobnog razumijevanja i učvršćivanja međunarodne suradnje i komunikacije.  Manifestacija svake godine okuplja sve više gradova i zemalja domaćina, a koncerti se održavaju na isti dan, 30. travnja.

Ovogodišnji središnji all star koncert pod nazivom International Jazz Day Global Concert 2018 bit će održan u St. Petersburgu u Rusiji u povijesnom kazalištu Mariinsky s više od 60 vrhunskih jazz umjetnika iz 17 zemalja, a koncert će biti uživo streaman putem interneta širom svijeta.

Black Coffee je poznati splitsko-zadarski jazz sastav koji djeluje od 1993. godine. Nastupali su na mnogobrojnim jazz i etno festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnici su tri nagrade Porin.

Martine Thomas  rođena je u New Yorku, a podrijetlom je s Haitija. Glazbenu karijeru počela je u New Yorku. Jedno vrijeme živjela je u Parisu, gdje se također bavila glazbom. Tijekom pariških godina karijere održala je veliki broj koncerata, a vrhunac je bio nastup njezinog banda kao opening act na koncertu Princea. Posljednjih desetak godina živi i radi u Zadru, a glazba i live koncerti su joj vječna strast.

Dina Bušić, vokal, inače muzikologinja i Melita Ivković, gitaristica, poznate su svojim sugrađanima po specifičnoj glazbi koju izvode na svoj poseban način. Prije šest su godina otkrile zajedničku strast prema brazilskoj glazbi, a od tada nastupaju kao Dina e Mel.

Repertoar im se temelji pretežno na klasicima bossanove, sambe i choroa. Stilski se, međutim, ne zadržavaju isključivo u tim okvirima već donose svoju interpretaciju poznatih hitova Antonia Carlosa Jobima i drugih autora. 

Elena Stella uspješna je natjecateljica showa The Voice i zadarska pjevačica baršunasta glasa, koja godinama nastupa s pratećim bandovima popt Dirty Harry ili AJ Trio pjevajući jazz, blues, R’n’B i funk standarde, a zapažene su joj i autorske skladbe poput pjesme Ma tko si ti?

Organizatori koncerta su Turistička zajednica grada Zadra, HNK Zadar i Koncertni ured Zadar.

Početak koncerta je u 20 sati, a u ulaz je besplatan.


Reci što misliš!