Kultura

lazaret

Od 21. do 24. travnja Ošljak domaćin međunarodne umjetničke kolonije

Od 21. do 24. travnja Ošljak domaćin međunarodne umjetničke kolonije

Od 21. do 24. travnja Ošljak će ponovno biti domaćin umjetničke kolonije. Ovoga puta riječ je o međunarodnom susretu slikara i kipara iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Njemačke, koji će četiri dana stvarati na Ošljaku te organizirati veliku izložbu i na taj način ne samo pokrenuti međunarodnu kulturnu suradnju triju država, nego i obogatiti predsezonsku turističku ponudu.

Posljednjeg dana kolonije umjetnici će u galeriji stare škole izložiti svoja djela, a u planu je da se nakon Ošljaka i Preka izložba postavi i u Zadru.

U radu Umjetničke kolonije Lazaret sudjelovat će Alem Korkut, akademski kipar, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Zagreb, Igor Čabraja, akademski slikar, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Zagreb, Hrvoje Mitrov, akademski slikar – samostalni umjetnik iz Zagreba, Rina Villani, akademska slikarica-scenografkinja, Zajednica Talijana Zadar, Adam Marušić, akademski slikar, profesor u Srednjoj umjetničkoj školi Zadar, Adnan Dupanović, akademski slikar, direktor Umjetničke galerije Bihać, Nermin Delić, povjesničar umjetnosti, kustos u Umjetničkoj galeriji Bihać, Ervin Kadić, konzervator – preparator, Gradskoj galerija Bihać, i Amir Omerović, akademski kipar, profesor  na Akademiji likovnih umjetnosti Bremen.

Umjetnička kolonija Lazaret s djelovanjem je započela 2013. godine na inicijativu mještana otoka Ošljaka. Okupljanje umjetnika i druženje s mještanima rezultiralo je zbirkom umjetničkih djela akademskih umjetnika iz Hrvatske. Zbirka je smještena u zgradi nekadašnje osnovne škole, u učionici koju su mještani obnovili za potrebe različitih aktivnosti.

Ljeti se na Ošljaku održava nekoliko kulturnih manifestacija, u predsezoni Umjetnička kolonija Lazaret, koja okuplja uglavnom slikare i kipare. Na ovaj način stara škola  ponovo je postala dio života zajednice, a mještani su se aktivirali u uređenju, očuvanju i raznim aktivnostima na otoku. Svemu tome umjetnici daju posebnu draž i unose živost u “uspavani” izvansezonski  život otočana, osobito ovog najmanjeg nastanjenog otoka na Jadranu.

Umjetnička kolonija Lazaret održava se uz potporu Općine Preko, TZO Preko i Zadarske županije, pišu Naši školji.


Reci što misliš!