Kultura

Klub HDLU od 19. travnja do 6. svibnja

Izložba "Braća Brkan" u Hrvatskom domu fotografije Meštrovićevog paviljona

Izložba
Ante Brkan

U četvrtak, 19. travnja 2018. s početkom u 19 sati, u Klubu HDLU – Hrvatskom domu fotografije Meštrovićevog paviljona, otvorit će se izložba "Braća Brkan", kojom će se aktualizirati ove zaboravljene fotografske umjetnike te ih samostalnom izložbom predstaviti stručnoj i široj javnosti.

Kustos izložbe je Fedor Vučemilović, a izložba će ostati otvorena do 6. svibnja.

U  povijesti hrvatske fotografije njihov primjer je jedinstven, oboje protagonisti europske fotografije 50-tih i 60-tih godina u poznoj fazi svoga rada ostvarili su izuzetan individualan stilski pomak; od nadrealističko-fantastičkih pristupa do novo stvarnosnih ili enformelističkih pa čak i geometrijske apstrakcije.

RADNO VRIJEME GALERIJA srijeda – petak: 11 – 19 h subota i nedjelja 10 – 18 h ponedjeljkom, utorkom i blagdanom zatvoreno

Iako su autori poznati u  užim krugovima stručnjaka ova izložba želi ih predstaviti široj javnosti. Konfrontirajući fotografije dvoje autora / braće  koje nastaju gotovo istovremeno i na istim lokacijama,  želimo isprovocirati i naglasiti momente njihove različitosti, mijene i  podudarnosti.

Glavna karakteristika njihova  fotografskog stvaralaštva  sadržana je u serijama crno bijelih fotografija u kojima pomno studiranim kadrovima ili naknadnim izrezivanjima iz cjelovitog snimka postižu nadrealističke i začudne učinke. Svojim   fotografijama afirmiraju subjektivni tip fotografske slike visoke estetske vrijednosti , a lokalnim prizorima daju univerzalno simboličko značenje.

”…braća Brkan su sa stajališta struke valorizirani kao nezaobilazni dio kulture, pod nazivom ‘Zadarska škola’. Njihova su umjetnička – fotografska djela dokaz udjela u europskom kulturnom krugu jer su konačno i sami zastupljeni u 2 knjige otisnute 1956. i 1979. godine. Nagrade su dobivali, inicirali razna udruženja i izložbe (HDLU-Zadar, Triennale Čovjek i more u Zadru), što znači da javnosti ni u kom slučaju ne bi mogli biti nepoznati.

I sada, nakon susreta s njihovim fotografijama na sajmu starih i odbačenih stvari, među svijećnjacima, šljemovima, starim cipelama, stripovima Tarzana, markama NDH i koječim još, ponovno se gleda u lice te znamenite kulturne javnosti i nekih institucija…” ~ Iz teksta Vladimira Gudca "Kulturna baština u Hrvata".


Reci što misliš!