Kultura

smijeh slobode u gradskoj knjižnici zadar

Baš kao punk, "Feral" nije mrtav!

Baš kao punk,
Iva Pejković

Provokacija, kritika. Punk je izraz bunta i sloboda vlastitog stava, a upravo to su karakteristike i ''preminulog'' Feral Tribunea. Ipak, on još uvijek živi, a u Zadru je predstavljena knjiga koja to dokazuje na sasvim poseban način.

"Feral" je stigao u Zadar! Barem jedan njegov dio, utkan u preko sedam stotina stranica knjige "Smijeh slobode - uvod u Feral Tribune" koju su predstavili autori i izdavač. 

Ovo je četvrto izdanje knjige Borisa Pavelića u ove četiri godine, što dokazuje da je legendarno kulturno nasljeđe Feral Tribunea živo i zapravo od samoga gašenja lista 2008. godine ne prestaje disati kroz različite tekstove autora koji su ga stvarali. 

Gotovo da je prerastao u kult, kojega se rado sjećamo, ali kako to kaže Vladimir Matijanić, ne treba ga mitologizirati. Matijanić, koji je radio za Feral u njegovim posljednjim danima, kaže kako se sjeća da je godinama jedini oglašivač bio čovjek koji je prodavao blindirana vrata. ''Velike zvjerke'' nisu se otimale za list koji se bavio temama koje nije bilo lako pisati, posebno devedesetih, i raditi u svojevrsnim antirežimskim novinama. 

25 godina kultnog političko-satiričkog lista obilježila je tako i ova knjiga, za koju autor Pavelić kaže da se može promatrati i kao malu alternativnu povijest Hrvatske.

"Knjigu smo porinuli 2014. godine i ne znajući ima li svoju publiku. Čita se kao krimić na 724 stranice. Prva naklada od 700 primjeraka je otišla za 40 dana, imali smo bezbroj upita ne samo iz Hrvatske, nego iz drugih zemalja. Feral nije mrtav'', kaže izdavač Dragan Ogrlić i dodaje kako je knjiga predstavljena i u Europskom parlamentu, te na sajmu knjiga u Frankfurtu. 4. izdanje posvećeno je Predragu Luciću, legendarnom novinaru koji uz Borisa Dežulovića i Viktora Ivančića čini dio priče ''Viva Ludež'' a ona je započela 1986. kao prilog u Nedjeljnoj Dalmaciji. 

Boris Pavelić prisjetio se i turbulentnih vremena kada je, kako kaže, novina bila bitna, a Feral je postavio neke standarde uredništva, opremanja i naravno - satire.

"Ova je knjiga oda novinarstvu kakvo je nekad bilo'', kazao je Pavelić.

U nastavku književne večeri u Gradskoj knjižnici Zadar bilo je još riječi i o famoznom Robiju K., društvenim mrežama i novim medijima, ''rupi'' koju je Feral ostavio iza sebe, "Novostima'' koji je posvojio autore Ferala, ali i društvenim i političkim problemima kojima smo danas svjedoci.

Tri ''feralovca'' vratit će se u Zadar kada budu dogovorili i projekciju filma ''Viva Ludež''.


Reci što misliš!