Kultura

Devet metarski kip

U sv. Donatu postavlja se izložba Ante Rašića "Apoksiomen u Sv. Donatu"

U sv. Donatu postavlja se izložba Ante Rašića

Devet metarski kip Ante Rašića Hrvatski Apoksiomen, gigantizirana i neomaniristički komponirana te sa šeststotina mobilnih zrcala optočena skulptura, postavlja se u novi prostorni kontekst predromaničke crkve Sv. Donat u Zadru, jednoj od vrhunaca arhitekture uopće.

Ovom izložbom Ante Rašić nastavlja referiranje na baštinu. Rad Ante Rašića Hrvatski Apoksiomen možemo svrstati u prošireno polje umjetničkog djelovanja, između konceptualnog, site specific i ambijentalnog rada u proširenom smislu za koji je vrlo važna video i foto dokumentacija kao sastavni dio produžene percepcije i recepcije rada. Referenca na antičku skulpturu koju gigantizira do devet metara visine svjedoči o sveprisutnoj suvremenoj inspiraciji antikom kao kanonom poimanja ljepote ljudskog tijela i svega što paradigmatski pripada antičkoj klasičnoj skulpturi, koja mu je bila polazna točka i ideja da upravo tim klasičnim primjerom spoji nespojivo, a to je duh antike, vremena historicizma, predromanike, neoromanike i današnje postmoderne....

Svako novo postavljanje u novi prostor novi je kontekst kako za ozrcaljenu skulpturu tako i za prostor i posjetitelje i daje novu kvalitetu. Mijenja percepciju prostora i skulpture, povijesnog i suvremenog konteksta, sučeljavajući istovremeno i prošlost i sadašnjost na jednom mjestu i dajući joj novo značenje.

1. Skulptura: Hrvatski Apoksiomen, 2011.

Visina 900 x 280 x 280 cm

Stiropor, gaza, boja, metalna nosiva konstrukcija, drvo, 300 dvostranih rotirajućih ogledala (ø 17 cm, ogledala na metalnim pocinčanim zglobnim nosačima, mobilni, od 10 do 70 cm, 180 stupnjeva)

Skulptura je sastavljena od sedam dijelova koji se montiraju.

Hrvatski Apoksiomen je do sada izlagan na izložbama:

2011. Zagreb, Umjetnost je lijepa – Historicistički kabinet čuda; Umjetnički paviljon u Zagrebu

2012. Pula, Umjetnost je lijepa – Hrvatski Apoksiomen; Sveta srca, Arheološki muzej Iastre, (AMI), Muzej suvremene umjetnosti Istre, (MSUI/MACI).


Reci što misliš!