Kultura

djelo ante rašića

Pogledajte kako je u crkvi sv. Donata podignut Apoksiomen!

Pogledajte kako je u crkvi sv. Donata podignut Apoksiomen!
Bojan Bogdanić

U četvrtak, 26. travnja u 19:30 sati otvara se izložba s kipom 9-metarskog Apoksiomena obloženog sa 600 mobilnih ogledala. Evo kako je skulptura podignuta.

Nakon izložbe održane u centralnom potkupolnom prostoru historicističkog prostora Umjetničkog paviljona, zatim u prostornom kontekstu-neoromaničke bazilike Sveta srca u Puli, devet metarski kip Ante Rašića Hrvatski Apoksiomen, gigantizirana i neomaniristički komponirana te sa šeststotina mobilnih zrcala optočena skulptura, stigla je u Zadar, a otvorenje izložbe bit će u četvrtak, 26. travnja u 19:30 sati.

Ako posjetitelj obilazi skulpturu primjetiti će da i ona s njim sudjeluje u kontinuiranom pokretu čime je i na taj način još jednom potvrđena njena interaktivnost... Bezbrojna ogledala dodaju i akumuliraju neočekivane svjetlosne impulse, te koliko je Apoksiomen statički dominantan u prostoru, on je ujedno iluzionistički i izvan njega.

Ovom izložbom Ante Rašić nastavlja referiranje na baštinu. Rad Ante Rašića Hrvatski Apoksiomen možemo svrstati u prošireno polje umjetničkog djelovanja, između konceptualnog, site specific i ambijentalnog rada u proširenom smislu za koji je vrlo važna video i fotodokumentacija kao sastavni dio produžene percepcije i recepcije rada.


Reci što misliš!