Kultura

havc dao zeleno svjetlo

Roman "1202." Frane Herende dobit će animiranu verziju

Roman
Zarko Basic/PIXSELL

Roman o križarskoj opsadi Zadra "1202.", engleski prijevod, objavljen je na Amazonu, a stiže i animirana verzija. Autor romana mladi je Zadranin Frane Herenda.

HAVC je odobrio sredstva za snimanje animiranog filma po romanu o križarskoj opsadi Zadra “1202.” Redatelj filma je Tomislav Gregl, scenaristica Maja Gregl, produkcija Maxima film d.o.o.

Utemeljen na stvarnim događajima iz doba Četvrtog križarskog pohoda, kada je papa Inocent III. 1198. godine pozvao vojsku u pohod na Svetu Zemlju, roman "1202." opisuje dane koji su prethodili križarskoj opsadi Zadra 1202. godine i neposredno nakon pada grada.

Te je godine Zadar bogat, moćan grad koji otvoreno prkosi Veneciji i Papi te se dugi niz godina uspješno nosi s napadima. No, Četvrtom križarskom pohodu mletačkog dužda Enrica Dandola nije uspio odoliti te je nakon dugotrajne i brutalne opsade koja je trajala od 11. do 18. studenog 1202., opljačkan, razoren i spaljen.

Naš mladi autor potpuno se posvetio povijesnim vrelima kako bi što bolje dočarao Zadar u vrijeme kada je bio tako važan grad.

Više o autoru čitajte na našem portalu i ovdje!


Reci što misliš!