Kultura

plesna udruga

U Kazalištu lutaka "Zalet" izvodi predstavu "Vjetrometina"

U Kazalištu lutaka

Kazališna Udruga „Zalet“ najavljuje predstavu suvremenog plesa „Vjetrometina“ u srijedu, 2. svibnja, 2018. s početkom u 20 sati u Kazalištu lutaka Zadar.

Vjetrometina - u prostoru tišine odvija se translacija osobnog iskustva u vrijeme Sada i Tu. Eksploatacija memorijske slike svijeta prelazi u intimni prostor psihičkog stanja. Vanjsko se preobražava u unutarnje, izdah pokreće uzdah, jedan korak pokreće drugi. U procesu translacije postoji trenutak praznine i nedjelovanja u kojem su sve mogućnosti prisutne i koji nam otvara prostor neograničene akcije.

Taj trenutak slobode reflektira osobu bez identiteta, određene kulture ili narodne pripadnosti. To je osjećaj bestežinskog stanja, zaustavljenog daha i neizvjesnosti između straha i euforije. To je, također, prostor svakodne traume i beskrajnih mogućnosti izlaza u kojem se izvođačice oslanjaju jedino na osluškivanje prirodnih procesa svog tijela.

Plesni materijal je akcija u kojem se osjetilni nagoni mimetički pretvaraju u pokret. Izvođačice su inspirirane lakoćom odbačenih papira nošenih vjetrom. U kovitlacu vjetrometine i naizglednog kaotičnog gibanja prepoznaju suptilnu strukturu reda. Pokret varira od silovitih ritmičkih sekvenci do usporenosti i zaustavljanja.

Plesni materijal razgolićuje figuralnu estetiku lijepog u formu organskog pokreta. Ogoljeni psihički prostor translatira se u energetski plesni potencijal tijela. Kovitlac.  

Autorice i izvođačice: Iva Burčul i Lucija Mikas

Glazba: Donato Wharton

Dizajn zvučnih efekata: Boris Stanić

Oblikovanje svjetla: Tomislav Kraljević Šome

Ilustracija plakata: Ana Kolega

Produkcija: "Zalet" Zadar

Pokrovitelji: Grad Zadar, Zadarska Županija


Reci što misliš!