Kultura

niz plesnih udruga

Nikad bogatiji program obilježavanja Svjetskog dana plesa u Zadru!

Nikad bogatiji program obilježavanja Svjetskog dana plesa u Zadru!

Svoje snage udružiti će više zadarskih plesnih udruga koje njeguju različite plesne izričaja.

Svjetski dan plesa u nedjelju, 29. travnja obilježava se u Zadru.

Dan je to svih plesača koji se diljem svijeta obilježava od davne 1982 godine sa ciljem promicanja plesne i izvedbene umjetnosti.

Plesači taj dan izlaze na ulice iz svojih prirodnih okruženja plesnih dvorana i kazališta kako bi podjelile radost koju pruža ples.

Ples je univerzalan jezik koji svi razumiju bez obzira na iskustvo, predznanje ili nešto treće. On spaja i udružuje, ples je riječ, ples je dijelo i poruka.

Svake godine diljem svijeta čita se poruka na taj dan. Ove godine hrvatsku poruku za dan plesa napisala je Tihana Škrinjarić poznata plesna pedagoginja i koreografkinja.

PLEŠEM DAKLE POSTOJIM, TIJELO U PROSTORU I VREMENU.

OTKRIVAM MAGIJU POKRETA,SNAGU RITMA,ZAVODLJIVOST ZVUKA.

OSJEĆAM ŽIVOTNU ENERGIJU U BESKRAJNOJ SLOBODI PROSTORA.

PREPUŠTAM SE ISKONSKOJ POTREBI I ŽIVIM PLES.

MOJA PORUKA ZA DAN PLESA 2018 GLASI:

KRENI, POTRČI, SKOČI, DIŠI, PLEŠI LETI!

Sve što smo čuli u ovogodišnjoj poruci će učiniti mali i veliki plesači zadarskih udruga na Trgu 5 bunara: Gesta, Bellus, In flux, Plesaonica, Budi ples, Nimeta i Zadarske mažoretkinje!

Dođite na sjajan plesni program, likovnu radionicu, radionicu izrade kostima sa kostimografkinjom Anitom Goretom, zaplešite i vi!

Akciji obilježavanja pridružit će se i Zadarski plesni ansambl koji u suradnji s radiom 057 radiom organizira okupljanje ljubitelja plesa na Forumu u nedjelju u 11 sati. Uz njih, nastupit će i Plesni odjel Glazbene škole Blagoje Bersa, Baletna udruga Pirueta, Športski plesni klub Studio 1, Zadarska plesna udruga Tornadele, Kazališna udruga Antis, Circo Art, Plesna udruga s otoka Paga Kissa i  Klub ritmičke gimnastike Sirena.

Međunarodni dan plesa ustanovio je UNESCO-ov Međunarodni odbor za ples Međunarodnog kazališnog instituta (International Theatre Institute) 1982. godine. Za taj dan odabrali su 29. travnja u čast i sjećanje na rođendan Jean-Gorgesa Noverrea, začetnika modernog baleta i jednog od najvećih plesnih reformatora.
Međunarodnim danom plesa nastoji se istaknuti i podsjetiti na vrijednost i važnost plesa kao umjetničke forme kao i "probuditi" one koji još nisu svjesni vrijednosti plesa i njegovog potencijal.

Desetu godinu za redom, plesni centar TALA u suradnji s brojnim gradovima organizira centralnu proslavu kroz zajedničku temu kojom se povezujemo i  dajemo ujedinjenu poruku za ples. Ove godine će se snimiti kretki video s desetak pokreta koji će u desetak gradova u Hrvatskoj izvesti različite plesne grupe.

 

 


Reci što misliš!