Kultura

gkzd u 18 sati

Norveški pisac Jo Nesbø u Zadru predstavlja roman "Macbeth"

Norveški pisac Jo Nesbø, kojega redovito prate laskave titule 'rock zvijezde među piscima' i 'kralja trilera' predstavio je u srijedu u Zagrebu novu knjigu, "Macbeth", svoju verziju slavnog Shakespearova djela, a većeras gostuje u Gradskoj knjižnici Zadar.

Nesbøov životni put i književna karijera nije tipična - kao mladić bio je perspektivni nogometaš prvoligaša Moldea, no nakon ozljede napušta nogomet. "Dobra stvar u tome što se ozlijedite u tim godinama je što nikada ne razočarate sve one koji su vjerovali u vas, a što se dešava s većinom mladih talenata", ocijenio je.

Potom tri godine provodi u vojsci, studira ekonomiju i osniva bend Di Derre, koji u Norveškoj postaje vrlo popularan. Paralelno je radio kao burzovni mešetar i financijski analitičar, a na ideju za svoj prvi roman "Šišmiš" došao je kad ga je jedna izdavačka kuća pozvala da napiše knjigu o turneji sa svojim bendom.

Nesbø je u Hrvatsku došao u sklopu svjetske promocije novog romana Macbeth, koji se ovdje objavljuje na isti dan kada i u svijetu, a predstavit će ga još u Zadru, 10. svibnja, te dan kasnije u Splitu.

Prije pet godina već je gostovao u Hrvatskoj, kada je održao tribinu o globalnom uspjehu nordijskih krimića i predstavio hrvatsko izdanje romana “Snjegović” (čiju filmsku verziju nije pogledao), a boravio je ovdje i turistički, kao strastveni penjač.


Reci što misliš!