Kultura

etno dani

U srcu grada zaigrali dinarsko kolo, postolinu i zadarski tanac!

U srcu grada zaigrali dinarsko kolo, postolinu i zadarski tanac!
Bojan Bogdanić

U srijedu su se na Etno danima u srcu grada "odigrali" plesovi - dinarsko kolo, postolina (jedan od silbenskih plesova) te silbenski i zadarski tanac.

Voditelji su bili mr.sc. Ivo Brkić, etnomuzikolog i etnokoreolog i Ivica Baričić, stručni voditelj KUD-a Zadarski tanac.

Silbenske plesove pokazali su Iva Matulina i Donat Kalito Pavić iz Izvorne folklorne skupine Silba. Prisutne članice KUD-a Zadarski tanac bile su u zadarskoj svečanoj pučkoj nošnji iz 2. polovice XIX. stoljeća izrađenoj prema originalnom primjerku koji se čuva u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar dok su članovi ovog KUD-a nosili stiliziranu jadransku mušku nošnju 2. polovice XIX. stoljeća.

Cilj ovih radionica je aktivno uključiti prisutne promatrače (prolaznike, goste kafića) u plesnu tradiciju sjeverne Dalmacije kako bi je kroz vlastito iskustvo "doživjeli" i zabavili se. 

Nastojeći postići što bolje uključivanje publike u ove plesne radionice dogovorila se suradnja između voditeljice kolegija Antropologija plesa, dr.sc. Katice Burić, s Odjela za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru i Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar.


Reci što misliš!