Kultura

kralj trilera u zadru

Jo Nesbo dobio Modrićev potpisani dres: Luka, znam da nije tvoj, prevelik je, ali spavat ću u njemu!

Jo Nesbo dobio Modrićev potpisani dres: Luka, znam da nije tvoj, prevelik je, ali spavat ću u njemu!
Iva Pejković

Planetarno popularna spisateljska zvijezda iz Norveške, kralj trilera, Jo Nesbo, oduševio je Zadrane svojom spontanošću i crnim humorom, a za njegovo gostovanje u Gradskoj knjižnici Zadar ulaznice su planule u svega nekoliko dana.

Dva mjeseca uoči njegovog dolaska na hrvatsku turneju knjižnica je odlučila prirediti gostovanje u atriju ali uz prethodnu rezervaciju mjesta.

Što je bilo stvarno razumljivo, jer Jo Nesbo je karizmatičan pisac do čijeg se romana u knjižnici vrlo teško i može doći.

Njegovi se krimići čitaju u dahu, uz njega se provode neprospavane noći, a da je i šarmantan i opušten, tvorac detektiva Harry Holea dokazao je već u prvim minutama razgovora s Anom Marušić i prevoditeljicom.

U Zadru je bio prije 4 godine u privatnom aranžmanu, ali u restoranu su ga prepoznali i potom je kaže, doznao da će imati ''najbolji mogući tretman'', a njegova ekipa zezala se da konačno imaju neke koristi od njega. Obožava prirodu, more i Velebit i siguran je da će se vratiti u Hrvatsku.

U Zadru je Nesbo promovirao novi roman Macbeth kojega je napisao u sklopu projekta 400 godina od smrti Velikog barda.

"Priča o Macbethu oduvijek me intrigirala, iako Shakespeare nije toliko značajan u Norveškoj kao recimo Henrik Ibsen. Posebno me zainteresirala priča kada sam pogledao filmsku adaptaciju Romana Polanskog, ali kada sam pokušao čitati dramski tekst, nisam razumio mnogo, pa sam odustao nakon 2 stranice'', našalio se Nesbo. A njegov Macbeth je osuvremenjena priča o bolesnoj ambiciji.

Otkrio je da se bavi planinarenjem iako se panično bojao visine. "Rekao bih da je to moj osobni izazov. Fizički i psihički. Kao da se volim bojati. Bojim se i horora, a često i vlastitog pisanja'', kazao je Nesbo.

Otkrio je da mu za sinopsis romana treba i cijela godina, a brojne elemente vlastitog života filtrira upravo kroz svoje pisanje. Nekih likova bilo mu se teško riješiti, poput Beate u serijalu o Harry Holeu. 

Iz naklade Fokus koja je pisca dovela u Hrvatsku priredili su za Nesboa iznenađenje. On je inače veliki zaljubljenik u nogomet i znao je čak tri naša nogometaša, a posebno voli Luku Modrića, pa je dobio na dar njegov potpisani dres.

"Luka ovo nije tvoj dres, prevelik je'', rekao je Nesbo primajući poklon ali je obećao da će u njemu - spavati!

Nakon nekoliko pitanja publike, Nesbo je strpljivo dao svoj potpis svima koji su imali knjigu/knjige, i bio je spreman i srdačan za fotografiranje. Zanimljivo je spomenuti i da je jedno pitanje iz publike stiglo od Nesboovog norvežanina!

Dojmovi se još sliježu, ali jedno je sigurno - Nesbo je roker među piscima, neopterećen slavom i talent čije romane čitamo s guštom.

Novi roman o Harryju Holeu je na samome kraju, a nakon 20 godina Nesbo je ponovo zasvirao sa svojim starim bendom. Glazbeni materijal objavljuju 2. lipnja. 


Reci što misliš!