Kultura

veliko priznanje

Muzeju betinske drvene brodogradnje nagrada za najbolji Europski muzej godine

Muzeju betinske drvene brodogradnje nagrada za najbolji Europski muzej godine
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Muzej betinske drvene brodogradnje osvojio je nagradu Siletto Prize 2018. za najbolji Europski muzej godine, koju dodjeljuje panel sudaca Europskog muzejskog foruma najboljem europskom muzeju u kategoriji rada s lokalnom zajednicom 'Museums and communities'

Nagrada je dodijeljena u subotu navečer na gala večeri u Muzeju poljskih Židova u Varšavi, doznaje se od načelnika općine Tisno Ivana Klarina.

"Ovo je jedno veliko priznanje ne samo našem otoku Murteru nego i cijeloj hrvatskoj državi. Kao osobi koja je s brojnim timom sudjelovala u kreiranju našeg Muzeja, još jednom svima čestitke", istaknuo je Klarin u povodu dodjele nagrade.

Muzej betinske drvene brodogradnje predstavljen je među najprestižnijim europskim ustanovama ove vrste na dodjeli Europske muzejske nagrade u Varšavi.

Naime, panel sudaca Europskog muzejskog foruma, održan u studenom prošle godine uvrstio je Muzej betinske drvene brodogradnje među 40 nominiranih muzeja diljem Europe koji se predstavljaju na godišnjoj skupštini Foruma u Varšavi.

EMYA nagrada je jedna od najznačajnijih nagrada koja se dodjeljuje u svijetu muzeja na razini Europe još od 1977., što je potaknulo Vijeće Europe na osnivanje Europskog muzejskog foruma, čija je svrha promicanje muzejske djelatnosti.

Muzej iz Betine je nominiran u kategoriji Museums and communities  (Muzeji i zajednice), a tu muzejsku ustanovu i mjesto Betinu predstavila je voditeljica marketinga, Mirela Bilić.

Otvoren je u kolovozu 2015. godine  s namjerom da se očuva drevna tradicija drvene brodogradnje u Betini na  Murteru.


Reci što misliš!