Kultura

18. i 19. svibnja 2018.

U Zadru prvi Međunarodni znanstveni skupu o djelu Ive Brešana

U Zadru prvi Međunarodni znanstveni skupu o djelu Ive Brešana
Duško Jaramaz/ PIXSELL

U Zadru će se se 18. i 19. svibnja održati Međunarodni znanstveni skupu o djelu Ive Brešana: tekst i kontekst. Svečano otvaranje skupa pod nazivom "Prvi Brešanov svibanj" zakazano je za petak, 18. svibnja u 8.45 sati u Svečanoj dvorani sveučilišta u Zadru.

Primarni cilj skupa je predstavljanje i istraživanje raznolikih dimenzija Brešanova književno-umjetničkoga opusa iz različitih perspektiva.

Odsjek za hrvatski jezik i književnost Sveučilišta u Zadru organizira "Prvi Brešanov svibanj", Međunarodni znanstveni skup o djelu Ive Brešana.

- Premda je naslovom svoje posljednje knjige, "Mrtvima ništa ne treba", Ivo Brešan ostavio poruku kojoj ne možemo proturječiti, odlazak velikog umjetnika ipak ne možemo prihvatiti kao zatvaranje potencijala njegova stvaralačkog opusa, ističe prof. dr. sc. Nikica Gilić u pozivnom pismu za znanstveni skup.

Ivu Brešana javnost najčešće percipira kao kazališnog pisca, premda je ostvario značajne rezultate pišući i za film i televiziju (suradnja s Krstom Papićem, Veljkom Bulajićem, Danijelom Marušićem i Vinkom Brešanom), a od sredine 90-ih godina prošlog stoljeća bio je posvećen pretežito pisanju proze.

Dosadašnja je kritika (teatrološka, filmska i književna) zapazila Brešanovo konstantno zanimanje za političke, ideološke i osobne čovjekove probleme. Iz pisanja o Brešanu Marijana Bobinca, Lade Čale Feldman, Dalibora Foretića, Darka Gašparovića, Branka Hećimovića, Zvonimira Mrkonjića, Borisa Senkera ili pak Velimira Viskovića, razvidno je da se proučavatelji slažu kako groteska kojom taj autor rastvara dogmatske, birokratske, karijerističke, kolektivne duševne poremećaje, partijsku i klerikalnu ideologiju i nacionalnu mitologiju posjeduje prepoznatljivu karikaturalnu formulu i u kazališnim i u proznim tekstovima.

Primarni cilj skupa je predstavljanje i istraživanje raznolikih dimenzija Brešanova književno-umjetničkoga opusa iz različitih perspektiva, od teatrološke i dramatološke, filmološke, književno teorijske, povijesne, sociološke, antropološke, lingvističke, kulturološke do svih drugih koje će doprinijeti temeljitijem razumijevanju i sagledavanju ovoga specifičnoga i vrijednoga opusa.

Inicijatorica skupa i predsjednica Organizacijskog i programskog odbora je prof. dr. sc. Helena Peričić.

Program Prvog Berešanovog svibnja

Reci što misliš!