Kultura

Kazalište virovitica i KLZ

Predstava "Kaštanka" na Lut Festu u Sarajevu osvojila četiri nagrade

Predstava

Na netom završenom Lut Festu u Sarajevu predstava "Kaštanka" Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar osvojila je čak četiri nagrade: Zlatnu animu za najbolju predstavu, nagradu za animaciju Sari Lustig za ulogu psića, nagradu za originalnu muziku Igoru Karliću te nagradu za poetiku lutkarskog izraza Vojislavu Voji Vujanoviću!

Žiri ovogodišnjeg  19. Lut festa radio je u sastavu prof.  Bonjo Lungov, reditelj  (Bugarska) - predsjednik ; Živomir Joković, reditelj, Srbija  – član i Mladen Janković, profesor muzike, Republika Srpska – član i jednoglasno donio sljedeće odluke:

1. Grand prix skulptura Zlatna anima za najbolju predstavu: „KAŠTANKA“, Kazalište Virovitica i Lutkarsko kazalište Zadar (Hrvatska)

Obrazloženje:

U predstavu su skladno uklopljene  i objedinjene sve komponente koje treba da ima jedna dobra i značajna predstava. Odlična ideja, poruka, režija, dramaturgija, scenografija, glumačka igra i specifična estetika predstave.

2. Nagrada za najbolju režiju dodjeljuje se rediteljima predstave „IGRA VREMENA“, Lutkarskog pozorišta Davida Zuazole (Španija): Marek Chodaczinski-Poljska, Manuel Dias – Portugal,  Chiaf Hsu – Taivan, Toni Rumbau – Španija, Liliana Palacio – Kolumbija, Anurupa Roi – Indija, David Zuazola-Španija

Obrazloženje:

Sedam rediteljskih koncepata  i dobar rad sa glumcem rezultirali su interesantnim i tačnim likovima. Reditelji su dobro objedinili sve komponente neophodne za izvođenje ideje predstave.

3. Nagrada za najlutkovitiju predstavu Kamena ruka „Henrik Jurkovski“:  „AVANTURE SA KARLSONOM“, Dečje pozorište Subotica (Srbija)

Obrazloženje:

Glumci su odlično savladali sistem lutaka. Scenografija je bila u fiunkciji predstave. Svaki glumac je izgradio svoj lik u skladu sa lutkom, što je doprinjelo lutkovnosti predstave.

4. Nagrada za originalnu ideju „Lutkobaz“ Marko Kovačević: DAVID ZUAZOLA za koncept, režiju i vizuelni identitet  u predstavi „IGRA VREMENA“, Lutkarsko pozorište Davida Zuazole (Španija)

Obrazloženje:

Za originalnu ideju koja dotiče srce svakog čovjeka. Svi elementi predstave povezani zajedno daju interesantnu i originalnu ideju, na veliko iznenađenje publike. Najrazličitiji sistemi lutke, uz pomoć scenografije i svjetla oživjeli su pred očima gledaoca, kroz profesionalnu animaciju glumca.

5. Nagrada za najbolju kreaciju lutaka i scenografije: BLAGOVESTA VASILEVA za lutke u predstavi „TRAPAVI ZMAJ“, Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, Zrenjanin

Obrazloženje:

Scenografija sa elementima dječije igre, jednostavno osmišljena i u potpunosti funkcionalna. Lutke sa izuzetno karakterističnim osobinama i izrazom karaktera, dobrim estetskim riješenjem, uklopljene su u scenografiju.

6. Nagrada za  animaciju: ZLATAN ŠKOLJIĆ za ulogu Konjića Kopitića u predstavi „PRODANI SMIJEH“, Omladinska dječija i lutkarska scena Bosanskog narodnog pozorišta Zenica (BiH)

Obrazloženje:

Sa snažnim osjećajem za humor, glumac je odlično vodio lutku i izgradio lik koji će publika dugo pamtiti.

Nagrada za kolektivnu animaciju lutaka i glumačko ostvarenje: ansambl Državnog lutkarskog pozorišta Sliven (Bugarska) za predstavu „O MALOJ PRINCEZI“

Obrazloženje:

Glumačka igra, pjevanje i ples iskusnih i profesionalnih glumaca dali su najveći doprinos uspješnosti ove predstave.

Nagrada za animaciju: SARA LUSTIG za ulogu Psića u predstavi „KAŠTANKA“, Kazalište Virovitica i Lutkarsko kazalište Zadar (Hrvatska)

Obrazloženje:

Ova glumica veoma dobro je izgradila  složen lik, igrala na savremen način u skladu sa žanrom predstave, odlično vodila lutku Psića i uspostavila  prisan i emotivan odnos sa lutkom i publikom i doprinjela atmosferi Čehovljeve priče.

7. Nagrada za originalnu muziku: IGOR KARLIĆ  za  muziku u predstavi „KAŠTANKA“ , Kazalište Virovitica i Lutkarsko kazalište Zadar (Hrvatska)

Obrazloženje:

Muzika u funkciji atmosfere Čehovljeve priče, potpuno je podržala rediteljsko riješenje.

8. Specijalna nagrada žirija: „AVANTURE SA KARLSONOM“, Dečje pozorište Subotica (Srbija) za kompletno osmišljen projekat za djecu

Obrazloženje:

Za savremenu i aktuelnu temu, njegovanje klasičnog dramskog teksta za djecu obrazovnog i poučnog karaktera, za režiju, glumu i sve glumce  koju su dali svoj doprinos.

9. Specijalna nagrada žirija: „PATKICA ŽUTKICA“, Pozorište lutaka Niš (Srbija) za interaktivan odnos glumaca sa publikom

Obrazloženje:

Djeca su aktivno učestvovala u predstavi, čemu je doprinjela dobra glumačka igra.

19. Lut fest i ove godine je pokazao visok nivo u organizacionom, produkcionom i programskom konceptu. Selekcija je obuhvatila različite vidove lutkarskih formi iz nekoliko zemalja regiona i Evrope, i time zadovoljila međunarodni karakter festivala.  Izuzetno bogat i kvalitetan prateći program festivala ponudio je brojne radionice, promocije, master klas, i omogućio učesnicima festivala da razmjene mišljenja i iskustva.

Žiri novinara i kritike kojim je predsjedavao Ognjen Begović, novinar Agencije Srna (Republika Srpska, BiH) i članovi Vesna Maksimović, menadžer u kulturi-producent (Republika Srpska, BiH)  i Sofija Bulanova, glumica (Estonija) donio je sljedeće odluke:

IZVJEŠTAJ  ŽIRIJA NOVINARA I KRITIKE 19. LUT FESTA

1. Nagrada „Magija lutkarstva“ Radoslav Lazić:  „IGRA VREMENA“, Lutkarsko pozorište Davida Zuazole (Španija)

Obrazloženje:

E, to je magija lutkarstva!

2. Nagrada „Poetika lutkarskog izraza“ - Vojislav Vojo Vujanović: „KAŠTANKA“, Kazalište Virovitica i Lutkarsko kazalište Zadar (Hrvatska)

Obrazloženje:

Jezik kojim predstava govori je metafora i parabola koje ukazuju na povezanost čovjeka sa lutkom. Poetika lutkarskog izraza u predstavi „Kaštanka“ daje smisao scenskoj akciji i otkriva psihološka stanja junaka koje publika doživljava i podržava u borbi s protivnikom.


Reci što misliš!