Kultura

zadarski umjetnik niže uspjehe

Tomislav Marijan Bilosnić gostuje u Havani

Tomislav Marijan Bilosnić gostuje u Havani

Književnici Željka Lovrenčić, Tomislav Marijan Bilosnić i Marko Gregur pozvani su na Međunarodni pjesnički festival u Havanu gdje će boraviti od 26. svibnja do 4. lipnja 2018. Veliko je to priznanje za zadarskog pisca

Na Festivalu na kojemu će biti nazočno tristotinjak pjesnika s Kube, iz Kolumbije, Gvatemale, Sjedinjenih Američkih Država, Salvadora, Slovenije, Španjolske, Italije i drugih zemalja, za predstavnike Hrvatske upriličen je poseban program.

Tomislav Marijan Bilosnić predstavit će se pjesmama iz zbirki „Tigar“ i „Afrika“, a Marko Gregur pjesmama objavljenim u posebnom broju časopisa „Most/The Bridge“ iz 2015.  

Željka Lovrenčić će u Havani predstaviti hrvatsku inačicu romana kultnoga kubanskog pisca i predsjednika Nacionalnog udruženja umjetnika i književnika (UNEAC) Miguela Barneta „Ispovijest jednoga roba“ (Alfa, 2017.), te časopise „Republika“, „Forum“ i „Nova Istra“ u kojima su objavljene pripovijesti 35 suvremenih kubanskih pripovjedača. Također će predstaviti knjigu „Encuentros“, izbor iz poezije dvanaestero hrvatskih pjesnika koji je nedavno objavljen u Kolumbiji.

Nastupi naših autora odvijat će se u samostanu Svetog Franje u starom dijelu Havane, u prostorijama UNEAC-a, u Kući poezije (u blizini havanske Katedrale) te u Kubanskome nacionalnom kazalištu.  

Dana 31. svibnja, u prostorijama UNEAC-a gdje je i sjedište Društva kubanskih književnika, bit će izvedena drama Mire Gavrana „Lutka“. Na scenu ju je postavio Simón Carlos Martín.  On i glumi u njoj zajedno s Mercedes Maríjom Noya.

Sve spomenute tekstove na hrvatski i na španjolski prevela je voditeljica ovog projekata Željka Lovrenčić, koja je i započela suradnju s kubanskim književnicima. Nositelj projekta je umjetnička organizacija „Artikulacije“ iz Koprivnice, a financijsku potporu dali su Ministarstvo kulture RH, Grad Zadar, Zadarska županija i Općina Zemunik.

Organizatori Festivala su ugledni kubanski književnici Aitana Alberti (kćerka slavnoga španjolskog pjesnika Rafaela Albertija), Nancy Morejón, Eusebio Leal, Miguel Barnet, Rogelio Martínez Furé, Waldo Leyva, Virgilio López Lemus, Edel Morales, Alex Pausides (predsjednik Društva kubanskih književnika), Gaetano Longo, Pierre Bernet i Karel Leyva.   

 


Reci što misliš!