Kultura

16. Međunarodna izložba arhitekture

Venecijanski bijenale pokazuje ljudsko lice arhitekture

Venecijanski bijenale pokazuje ljudsko lice arhitekture
La Biennale di Venezia

Venecijanski bijenale - 16. Međunarodna izložba arhitekture otvara se u subotu predstavljajući jednostavne i konkretne projekte koji su odraz znanstvene i umjetničke discipline podijeljene između etike i estetike.


Najvažnija izložba svjetske arhitekture održava se ove godine na temu "slobodan prostor" ("freespace") a kustosice izložbe su irske arhitektice Yvonne Farrell i Shelley McNamara.

Pojam "slobodan prostor" odnosi se na poboljšanje javnog prostora, uz poruku da arhitektura mora odražavati "plemenitost duha" i čovjekoljublje".

"Stvaralački dar arhitekta mora biti u službi zajednice", rekla je za AFP McNamara koja, kao i Yvonne Farrell, u svojoj profesorskoj karijeri posebnu pozornost pridaje društvenoj ulozi arhitekture.

Izložba se održava na 3.000 četvornih metara Arsenala i Vrtova (Giardini) gdje je smješteno sto arhitektonskih studija 65 zemalja sudionica.

Arhitekti pozivaju posjetitelje da otkriju iznimne projekte, razmišljaju o glasovitim povijesnim zgradama i shvate važnost prenošenja znanja.

Mnoga ostvarenja su minimalistička, ali zadivljuju, poput "Sna" arhitekata Ramona Vilalte, Carmen Pigem i Rafaela Arande iz studija RCR koji je lani dobio nagradu Pritzker koju smatraju Nobelovom nagradom u arhitekturi.

"San" je neka vrsta pećine sa svjetlom u pokretu koji nastaje zahvaljujući uporabi 6.000 povećala.

Na ovogodišnjem bijenalu koji traje do 25. studenog, sedam zemalja - Antigva i Barbuda, Saudijska Arabija, Gvatemala, Libanon, Mongolija, Pakistan i Sveta Stolica - imaju prvi put poseban paviljon na venecijanskom otoku Svetog Jurja.

Nesvakidašnja inicijativa Svete Stolice predviđa realizaciju deset kapelica po zamisli desetero poznatih arhitekata, među kojima su Britanac Norman Foster i Portugalac Eduardo Souto de Moura, također dobitnik Pritzkerove nagrade.

Zlatnog lava za životno djelo na bijenalu će dobiti glasoviti engleski arhitekt i povjesničar Kenneth Frampton (88), autor brojnih eseja o modernoj i suvremenoj arhitekturi koji je utjecao na više naraštaja studenata i kolega.

"Svaki bijenale se bavi nekom temom, ovaj put je to zajednički, slobodan i besplatan prostor", rekao je predsjednik Venecijanskog bijenala Paolo Baratta.

 


Reci što misliš!