Kultura

međugeneracijski susret

Melos tradicije: Vokalna baština mjesta Kali – Pjevanje kroz selo

Melos tradicije: Vokalna baština mjesta Kali – Pjevanje kroz selo

U petak, 25. svibnja 2018. započinje projekt pod nazivom „Melos tradicije: Vokalna baština mjesta Kali - Pjevanje kroz selo“ pod pokroviteljstvom Općine Kali i Zadarske županije.

U petak, 25. svibnja 2018. započinje projekt pod nazivom „Melos tradicije: Vokalna Projekt je osmišljen kao međugeneracijski susret pjevača u svrhu obnove, promocije, dokumentacije i žive predaje tradicijske vokalne baštine mjesta Kali. 

U ovom prvom, pilot-projektu bavit ćemo se svadbenim običajem pjevanja kroz selo, u ovom slučaju pjevat će se pred svadbu Marine Ivoš iz Kali i Dejana Lončara. Osim iskusnih kaljskih lokalnih pjevačica, u projektu će sudjelovati mlađe lokalne pjevačice te dvije pjevačice iz Zagreba. Smatramo da je tradicija, a time i tradicijsko pjevanje, kolektivno nematerijalno kulturno dobro koje je potrebno očuvati, ali i dijeliti sa svima zainteresiranima. 

„Vjerujemo da starije generacije posjeduju znanja i vještine koje nije moguće 'naučiti' putem tiskanih ili digitalnih medija, već isključivo živom predajom – u ovom slučaju to znači stati u krug, slušati, slušati, slušati, ponavljati pa pjevati“.

Osim međugeneracijskog učenja i dijeljenja, projekt će biti dokumentiran u obliku audio i video zapisa. Nakon obrade, snimke, tekstovi i video sažetak bit će pohranjeni na  internetsku stranicu kaljske nematerijalne baštine Kalipedija / www.kalipedija.net, gdje će biti dostupni svima zainteresiranima.

O običaju

Običaj je to svadbenog  pjevanja kroz selo, u sklopu kojeg skupina žena, a u prošlosti su to bile djevojčine prijateljice, rodice i dvoranke (susjede), obilaze cijelo selo zaustavljajući se više puta i pjevajući. Na ovaj način obaviještavaju selo u udaji koja će biti za koji dan. Na kraju obilaženja selom svraća se u djevojčinu kuću, gdje žene također zapjevaju, a domaćini im se zahvaljuju fritama, likerom, a u novije doba pršutom i sirom, kolačima i pićem.  Pjevanje kroz selo običaj je koji slijedi „zaručenje“ mlade, a označuje separaciju djevojke od njenog roditeljskog doma, a time i djevojaštva.  Neki kazivači spominju da se u staro doba (kraj 19.st. do između dva rata) pjevalo cijeli tjedan. U današnje vrijeme pjeva se do dva dana (Lulić-Štorić, 1990).

Primjeri tekstova koji se pjevaju uz napjev:

Miriše mi dunja sa ormara / Nema ljepšeg od poljupca dara

Svu noć sjala jedna zvijezda mala / za nas dvoje milo janje moje

U bunaru voda je ledena /a u ime mladoženje usta su medena

Projekt je osmislila, organizirala i provodi mag. komparativne književnosti i engleskog jezika, mag. međunarodnih izvedbenih studija Marta Kolega iz Kali, u suradnji s Inom Kolega iz Turističkog ureda i Petra Kolege iz Općine Kali. Marta se više godina bavi pjevanjem tradicijskih pjesama s balkanskog područja, a sudjelovala je u nizu radionica tradicijske glazbe pod vodstvom Darija Marušića, Joška Ćalete, Svetlane Spajić i dr. Više je godina vodila vokalni ansambl  ZborXop te je bila članica pjevačke skupine Kamene babe iz Zagreba pri čemu se bavila proučavanjem, podučavanjem i pjevanjem napjeva s balkanskog područja.


Reci što misliš!