Kultura

Ugledni francuski dnevni list

Le Monde objavio pohvalnu kritiku filma "Takva su pravila"

Le Monde objavio pohvalnu kritiku filma

Ugledni francuski dnevni list Le Monde objavio je pohvalnu kritiku hrvatskog filma "Takva su pravila" Ognjena Sviličića, koji je ovaj tjedan, pod naslovom "Mirni ljudi: Jedan dan u Zagrebu", krenuo u redovitu kino distribuciju u francuskim kinima.

Nagrađivani Sviličićev film nastao je 2014. u hrvatsko-francusko-srpsko-makedonskoj koprodukciji, uz potporu francuskog Nacionalnog centra za kinematografiju (CNC) – fonda Aide aux cinémas du monde.

Film prati bračni par sa zagrebačke Savice, u interpretaciji bosanskohercegovačkih glumaca Emira Hadžihafizbegovića i Jasne Žalice, koji se, nakon što im sin nastrada u uličnom okršaju, suočavaju s malodušnošću državnih institucija.

U Le Mondeovom tekstu "Katastrofa nestala iza rutine" film se opisuje kao suptilan i zadivljujući, drugačiji od još jedne ružne i grube društvene drame.

Kako se navodi, redateljev peti dugometražni film doista vrijedi, ponajviše zbog svojih nekoliko likova koje uvijek nadilaze sami događaji u čijoj je pozadini drama koja ih skamenjuje, trauma njihova sina i nepažnja nadležnih tijela, policije i bolničke uprave.

"Usredotočujući se na taj osjećaj zaprepaštenosti, Ognjen Sviličić izbjegava mnoge klišeje, neočekivano povezujući pojedinu tešku situaciju s nekim oblikom smiješnog apsurda", dodaje se.

Sviličića se hvali i što je prikazao kako preveliko oslanjanje na institucije, lažni komfor i rutina mogu dovesti do katastrofe, pri čemu ne krivi svoje likove, ne optužuje ih i ne ismijava, već ih okružuje i povezuje međusobnom bezuvjetnom ljubavlju.

Film je tijekom godina osvojio mnoga priznanja na domaćim i međunarodnim festivalima, među kojima je i nagrada za najboljeg glumca na venecijanskoj Mostri, koja je pripala Emiru Hadžihafizbegoviću.

Bio je nagrađen i na međunarodnim festivalima u Vašravi, Cottbusu, Los Angelesu, Stockhlomu, Minsku, Beogradu i drugima.

Uz Hadžihafizbegovića i Žalicu, uloge u filmu glumem Hrvoje Vladisavljević i Veronika Mach.

Producenti su Damir Terešak (MaXima Film, HR) i Janja Kralj (KinoElektron, FR), a koproducenti Nikolina Vučetić Zečević (Biberche Productions, SR) i Svetozar Ristovski (Trice Films, MK).

Direktorica fotografije bila je Crystel Fournier, montažer Atanas Georgiev, scenograf Ivan Veljača, kostimografkinja Katarina Zaninović, a dizajneri zvuka Tomislav Gašparić i Jean-Guy Veran.

Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatske radiotelevizije.


Reci što misliš!