Kultura

predavanje u čitaonici

Državni arhiv u Zadru se pridružio obilježavanju Međunarodnog dana arhiva

Državni arhiv u Zadru se pridružio obilježavanju Međunarodnog dana arhiva

Međunarodni dan arhiva 9. lipnja u svijetu se obilježava od 2008. godine, a u Hrvatskoj je prvi puta obilježen 2009. godine.

Arhivi na svoj dan svake godine odgovarajućim programima nastoje sa svojim postojanjem i djelovanjem upoznavati lokalne i nacionalne zajednice u kojima djeluju. U Hrvatskoj se ovogodišnji Međunarodni dan arhiva obilježava zajedničkom temom Godine 1968. u Hrvatskoj. 

Godina je to koja je u svjetskim razmjerima vrvjela raznim događanjima na svim poljima ljudske aktivnosti: političkom ali i širom društvenom; događanjima koja su mijenjala svakodnevnicu običnih ljudi, stoga je ove godine ona temom raznih europskih i svjetskih kulturno-umjetničko-znanstvenih priredbi.

Državni arhiv u Zadru se pridružio obilježavanju 50-te godišnjice te iznimne godine organizirajući  javno predavanje: Ivo Banac „Godina 1968. u Hrvatskoj: proces političke identifikacije“ koje će se održati 11. lipnja u 12 sati, čitaonica Državnog arhiva u Zadru, Ruđera Boškovića 1.

Ivo Banac je profesor emeritus na Sveučilištu Yale (na katedri vezanu uz posebnu zakladu koja nosi ime Bradford Durfee). Od 1994. do 1999. bio je profesor povijesti na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti, gdje je upravljao Institutom za jugoistočnu Europu, a od 2008. do 2017. redoviti profesor povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirao je na Sveučilištu Fordham, a magistrirao i doktorirao na Sveučilištu Stanford. Autor je i urednik više knjiga, članaka i komentara, među kojima se ističu monografije Nacionalno pitanje u Jugoslaviji: Porijeklo, povijest, politika (1984, nagrađena nagradom „Wayne S. Vucinich“ Američkog udruženja za promicanje slavenskih studija) i Sa Staljinom protiv Tita: Informbirovski rascjepi u jugoslavenskom komunističkom pokretu (1988, nagrađena nagradom „Josip Juraj Strossmayer“ zagrebačkog sajma knjiga Interliber). Dopisni je član HAZU. Bio je supredsjednik Instituta otvoreno društvo – Hrvatska, generalni direktor Inter-univerzitetskog centra u Dubrovniku, predsjednik Liberalne stranke, ministar za zaštitu okoliša i prostornog uređenja u Vladi RH, zastupnik u Hrvatskom saboru, predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava te urednik časopisa East European Politics and Societies. Trenutno je angažiran kao počasni pročelnik Odsjeka za političke nauke i međunarodne odnose na Sarajevskoj školi za nauku i tehnologiju.


Reci što misliš!