Kultura

24. SSF

Asghar Farhadi predsjednik žirija Sarajevo Film Festivala

Asghar Farhadi predsjednik žirija Sarajevo Film Festivala
AP

Iranski redatelj Asghar Farhadi predsjedat će žirijem 24. Sarajevo Film Festivala (SFF), koji će odlučiti o dobitnicima nagrade "Srce Sarajeva", priopćio je u srijedu SFF.

Uz Farhadija, jednog od najpoznatijih filmskih autora današnjice i dvostrukoga dobitnika Oscara, u žiriju će biti i hrvatska glumica Judita Franković Brdar, umjetnički direktor Međunarodnoga filmskog festivala i nagrade "Macao" Mike Goodridge, američka fotografkinja Brigitte Lacombe i gruzijska scenaristica i redateljica Ana Urushadze.

"Žiri natjecateljskog programa igranoga filma 24. Sarajevo Film Festivala okuplja renomirane filmske stvaraoce i umjetnike iz Irana, Velike Britanije, Hrvatske, SAD-a i Gruzije, a pobjednici će biti proglašeni na svečanosti 16. kolovoza", ističe se u priopćenju.

Farhadi je mnoge nagrade osvojio već za prvi igrani film "Ples u prašini". Njegov film "Nader i Simin se rastaju" nagrađen je Oscarom za najbolji film na stranom jeziku, a osvojio je i nagradu "César" za najbolji strani film. U Berlinu je osvojio Zlatnog medvjeda za najbolji film te Srebrenog medvjeda za glumice i glumce, a film "Trgovački putnik" donio mu je, među ostalim, drugog Oscara za najbolji film na stranom jeziku. Najnoviji film "Svi znaju", snimljen na španjolskom jeziku, koji je ponovno spojio Penélope Cruz i Javiera Bardema, otvorio je ovogodišnji 71. filmski festival u Cannesu.

Glumica Judita Franković Brdar profesionalnu karijeru počela je projektom "Kad zvoni?" Vlatke Vorkapić i Zorana Ferića. Za predstavu "Judith French" dobila je najvažnije kazališne nagrade. Od filmskih suradnji ističu se one na filmovima "Majka asfalta" i "Ćaća". Dramska trilogija "Počivali u miru", u kojoj je glumila, emitirana je u SAD-u kao dio projekta "Walter Presents". Glumački joj se trening bazirao na metodi Michaela Čehova, Leeja Strasberga i Jerzyja Grotowskog.

Mike Goodridge je umjetnički direktor Međunarodnoga filmskog festivala i nagrada "Macao" (Velika Britanija), a radi i kao nezavisni filmski producent. Bio je glavni izvršni direktor kompanije za produkciju, financiranje i prodaju filma "Protagonist Pictures", koja je proizvela uspješnice poput "Love&Friendship", "The Florida Project", "The Lobster", "Hunt For The Wilderpeople", "The Rider", "Lady Macbeth", "God's Own Country" i "Maggie's Plan".

Upravlja kompanijom "Protagonist Pictures". Bio je 19 godina jedan od vodećih urednika filmskog magazina "Screen International". Bio je i selektor programa "Kinoscope" Sarajevo Film Festivala. Autor je više knjiga i član britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost, BAFTA te Europske filmske akademije.

Amerikanka Brigitte Lacombe jedna je od najuspješnijih svjetskih fotografkinja. Surađivala je s mnogim uglednim magazinima i novinama, uključujući "Vanity Fair", "GQ", "The New Yorker", "Harper’s Bazaar", "Conde Nast Traveler", "The Wall Street Journal Magazine", "The New York Times Magazine", "The Financial Times Magazine", "'M' Le Monde" i "Zeit Magazine", a izložbe je imala diljem svijeta.

Kao specijalna fotografkinja surađivala je s redateljima među kojima su Martin Scorsese, Spike Jonze, Bennett Miller, Lynn Ramsay, Anthonyi Minghell, Mike Nichols, Sam Mendes, Alejandro González Iñárritu, Sofi Coppola, Quentin Tarantino i Michael Haneke. Među nagradama se ističu "Eisenstaedt", nagrada za životno djelo udruženja dizajnera i predstavnika kreativne industrije "The Art Directors Club Hall of Fame" te nagrada "Lucie" za životno postignuće u putopisnoj fotografiji i portretu.

Scenaristica i redateljica iz Gruzije Ana Urushadze napisala je i režirala više kratkih filmova, među kojima i "One Man Loved Me" i "Ideas". Njezin debitantski dugometražni igrani film "Scary Mother" osvojio je mnoge svjetske nagrade, među kojima je i "Srce Sarajeva".


Reci što misliš!