Kultura

dragon teatar

Na daskama HNK Zadar premijerno odigrana drama "Put u Damask"

Na daskama HNK Zadar premijerno odigrana drama
Aleksandar Bonačić

Polaznici kazališne škole Dragon teatra za mlade i odrasle u režiji redateljice i pedagoginje Maje Šimić, u srijedu 13. lipnja premijerno su odigrali predstavu "Put u Damask" na daskama HNK Zadar te klasičnom tekstu švedskog dramatičara Augusta Strindberga podarili nešto novo, intimno i autentično

"Put u Damask" prema mišljenju mnogih, ključna je drama suvremenog teatra nastala davne 1898. godine - slojevita, s elementima ekspresionizma, zasićena poetskom metaforičnosti. Trinaest glumaca amatera prvi puta u Hrvatskoj uhvatilo se u koštac s ovim vrijednim djelom i u sat vremena izvedbe predstave, na scenu zadarskog kazališta donijelo teatar lirske simbolike.

Gledatelji su pratili put glavnog lika Nepoznatog, podijeljenog na više osoba, koji se razračunava s kćerkom, bivšim suprugama, sinom te ostalim egzistencijalnim tjeskobama i na tom putu doživljava svojevrsni preobražaj, baš poput Savla od Tarza koji u biblijskoj priči na putu u Damask prelazi na kršćanstvo i postaje apostol Pavle.

Ženska glumačka postava, inspirirana zavodljivim skandinavskim mitološkim bićima hlundrama, predstavljala je položaj žena u suvremenom kontekstu, a cjelokupni dojam predstave zaokružile su bijele oprave na glumcima kostimografkinje Marine Sorić, dramatična švedska glazba te pjesma na latinskom jeziku u izvedbi Mirte Juran.

Slijede igranja na Silbi, Varaždinu i u Zagrebu.


Reci što misliš!