Kultura

hommage

Tko je bio Ante Perković i kako je doživljavao Zadar?

Tko je bio Ante Perković i kako je doživljavao Zadar?

Tko je bio Ante Perković i kako je doživljavao Zadar? Glazbu? Kritiku? Umjetnost? O tome najbolje znaju njegovi prijatelji i kolege. Cijeli dan na KvartArtu bio je posvećen upravo njemu.

Prerano nas je napustio, bolest je bila jača. Ali iza sebe ostavio je toliko toga. Uz fotografije Boruta Šeparovića, ''prošetali'' smo izjavama Ante Perkovića u Dnevnom boravku.

Jedna od upečatljivih bila je ''Mislim da je moja generacija zbog rata produžila mladost''.

Roman Simić Bodrožić, zadarski pisac sa zagrebačkom adresom i urednik, kaže kako je Ante bio silno zaljubljen u Zadar.

"Bio je to čovjek koji se stalno vraćao ovdje. A opet, znao se i odmaknuti od grada, znao je što za njega grad jest, a mogao je natjerati vas da ga lako vidite njegovim očima''.

Bio je svestran, slažu se sudionici tribine održane u skate parku.

Svirao je pišući, pisao svirajući. Iskreno je vjerovao u novinarstvo. Također, s malo je mnogo postizao, posebno u glazbi. A bio je vrhuski poznavatelj zvuka, kaže Zoran Stajčić.

Kao kritičar glazbe, bio je ''tražen'' među glazbenicima. Smetala mu je postmoderna slabost glazbe, ali uvijek je mogao razdvojiti lik od djela u pisanju kritike.

''Siguran sam da bi mu bilo jako drago vidjeti sve ovo ovdje'', kaže Boris Pavelić koji je uredio knjigu "Sedma republika". Dodaje kako je bio vrlo mirna osoba koja je živjela kroz svoju autentičnost, te je kazao kako je s njim bilo lako surađivati, a složio se i Krešimir Blažević, urednik 2. izdanja spomenute knjige.

Poseban hommage Anti dali su bendovi u Žutinelu - Lice mista, Letronika i Mayales.

 


Reci što misliš!