Kultura

u kući arhitekture

U suradnji s Državnim arhivom u Zadru otvara se izložba Brune Milića "Otkrivanje umjetnika, sjećanje na arhitekta"

U suradnji s Državnim arhivom u Zadru otvara se izložba Brune Milića

U srijedu, 20. lipnja 2018., u 20 sati u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3) otvara se izložba arhitekta Brune Milića naziva Otkrivanje umjetnika, sjećanje na arhitekta.

Arhitekt Bruno Milić rođen je u Rijeci 1917. godine. Diplomirao je na Arhitektonskom odjelu Tehničkog fakulteta u Zagrebu 1942., poslijediplomski studij pohađao je 1958. na Urbanističkom institutu Sveučilišta Sorbonne u Parizu, a doktorirao je 1980. u Zagrebu.

Bio je jedan od najuglednijih i najistaknutijih nastavnika, predstojnik Katedre za urbanizam, dekan i profesor emeritus Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Utemeljitelj je postdiplomskih studija urbanizma i graditeljskog naslijeđa i njihov dugogodišnji predavač, a sudjelovao je i u postdiplomskim studijima bliskih fakulteta.

Tijekom fakultetske karijere duge gotovo četiri desetljeća profesor Milić je djelovao i kao aktivan projektant i urbanist, pa je upravo u tome periodu nastao najveći broj njegovih kapitalnih projekata i realizacija poput natječaja i više razina planova i projekta izrađenih za potrebe obnove povijesne jezgre Zadra; natječaja i planova za Novi Zagreb i zonu Trnja; studija restitucije Maksimira; studije sveučilišne grupacije na Šalati; planova za više lokaliteta na Jadranu i dr.

Njegovo je djelovanje nekoliko desetljeća prije smrti obilježio pedagoški rad na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te čitav niz knjiga koje je priredio i izdao, a koje obrađuju povijest urbanizma na vrlo kompleksan i sadržajan način.

Profesor Milić dobio je za svoj rad mnoga visoka priznanja – nagrade „Viktor Kovačić“ i „Vladimir Nazor“ za životno djelo, Nagradu HAZU za doprinos znanosti te nagradu „Neven Šegvić“ za publicistički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture.

Bruno Milić bio je umjetnik, bio je arhitekt-projektant; Bruno Milić bio je inženjer čije je djelovanje jednako kompleksno kao i  arhitektura.

Cilj je ove izložbe prezentirati ona djela Brune Milića koja pokazuju umjetničku komponentu kompleksnog poziva kao što je arhitekt i naznake vizionarskih stremljenja u manje poznatim planovima i studijama. I to ne kao struke i posla jedne osobe, nego poziva i poslanja, kao nečega što samo po sebi određuje čovjeka u svoj svojoj punini.
Dražen Arbutina, iz uvodnog teksta knjige

U sklopu izložbe bit će predstavljena i knjiga koje se bavi dosad gotovo neistraženim dijelom arhitektonskog opusa Brune Milića; njegovim umjetničkim odnosno likovnim radovima kao i osobnim osvrtima i sjećanjima na profesora Milića kao edukatora, umjetnika, intelektualca...

Organizatori izložbe su Oris Kuća arhitekture, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Državni arhiv u Zadru i obitelj Milić.

Ulaz je slobodan.
Izložba ostaje otvorena do 30. lipnja 2018.

RADNO VRIJEME ORIS KUĆE ARHITEKTURE
Izložbeni prostor: 09h – 20h (pon-pet)
                                 10h – 15h (sub)


Reci što misliš!