Kultura

dubrovačka tvrđava

Na Lovrijencu 5. festival “Midsummer Scene”

Na Lovrijencu 5. festival “Midsummer Scene”

Jubilarno peto izdanje festivala “Midsummer Scene Festivala” održat će se na dubrovačkoj tvrđavi Lovrjenac od 20. lipnja do 4. srpnja s bogatim programom, najavila je u ponedjeljak u Dubrovniku producentica festivala Darija Mikulandra Žanetić.

Festival “Midsummer Scene” projekt je Grada Dubrovnika i dubrovačke Turističke zajednice, a u produkciji Brilliant Events Dubrovnik i Honey-tongued Theatre Productions Ltd. London.

Mikulandra je na konferenciji za novinare izvijestila da je festivalska predstava 'San Ivanjske noći' dobila službeni poziv za gostovanje s 'The Bermuda Perfmoring Arts' u siječnju 2019. godine. “To je velik uspjeh. Odbijaju predstave iz cijelih svijeta, a nakon 2017. opet su se odlučili na nas. Drago nam je da smo prepoznati u svijetu”, istaknula je Mikulandra.

Producent festivala Filip Krenus program festivala ocijenio je 'najbogatijim dosad'.
“Ponosni smo što ćemo, osim reprize naše prošlogodišnje uspješnice 'San Ivanjske noći', ugostiti teatar iz poljskog Vroclava s predstavom 'H(2)O', koji se temelji na Hamletu, i predstavu 'Henry V (Man and Monarch)' australskog glumca Bretta Browna u režiji Philipa Parra 26. lipnja”, izjavio je Krenus.

Redateljica predstave “San Ivanjske noći” Helen Tennison izjavila je kako je predstava ove godine malo razrađenija. “Uvijek dobro iskoristiti tu priliku, jer uvijek ima nešto više što se može učiniti u produkciji”, rekla je Tennison, najavivši nove ideje i mnoštvo kreativne energije.

Ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Damir Milat najavio je obljetnički koncert 'Five Seasons' 26. lipnja u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

“Obljetnička godina traži poseban program pa je DSO pripremio djela koja se rjeđe izvode, a vrlo su zahtjevna, od Webberove 'Uvertire' do Bernsteinove 'West Side Story'. Andrea Marić i Đani Stipaničev otpjevat će par brojeva iz tog mjuzikla. Na kraju slijedi Mendelssohnov 'San ljetne noći'”, rekao je Milat te dodao kako će se za ovu prigodu orkestar dopuniti dodatnim glazbenicima.

Ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić najavio je dvodijelni program 'Dva barda – Držić i Shakespeare' 5. srpnja.

“Najprije će se čitati Držićevi soneti na hrvatskom i engleskom jeziku, a potom I izvesti nekih djelova iz Držićeva 'Dunda Maroja', kao izvrstan nastavak na objavljeni cjelovit prijevod tog djela, koji je napravio Filip Krenus”, istaknuo je Matić.

Direktorica dubrovačke Turističke zajednice Romana Vlašić rekla je kako festival kao projekt ispunjava svoju prvenstvenu svrhu jer nudi kulturni program za govorno područje Ujedinjenog Kraljevstva i Velike Britanije, država iz kojih u Dubrovnik dolazi najviše gostiju.

 Zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić ocijenila je da je festival postao neizostavni dio dubrovačke kulturne i turističe ponude te ima vrlo važno mjesto zbog činjenice da se realizira na engleskom jeziku.


Reci što misliš!