Kultura

gdje ima volje, ima i načina

Centar za mlade više nije "priča u oblacima"

Centar za mlade više nije
Bojan Bogdanić

O Centru za mlade mnogi novinari u Zadru pišu gotovo 15 godina. Ovaj je projekt uvijek ''visio u zraku'', ali priča se pokrenula u jednom novom smjeru. Centar za mlade možda nije pitanje dana, ali gotovo je s čekanjem. Gdje ima volje, ima i načina.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., dodijelilo je Gradu Zadru bespovratna sredstva u iznosu od 33 milijuna i 150 tisuća kuna za financiranje projekta Centar za mlade – Rekonstrukcija Centra za mlade i izrada novog urbanisitčkog rješenja prostora bivše vojarne u Ulici Stjepana Radića u Zadru.

Ovih dana dugogodišnje ruglo i potencijalan izvor zaraze na 5 minuta od centra grada živi sasvim novu priču.

Lokacija za horror danas kulturna oaza

Devastirana zgrada nekadašnje vojarne koja bi mogla poslužiti za snimanje horror filma okružena je životom koji je prostoru udahnuo KvartArt festival, drugu godinu zaredom.

(Ovako izgleda unutrašnjost vojarne, foto: I. Pejković)

Ove godine zahvaljujući mladim entuzijastima i arhitektima ostvarene su intervencije tzv. low budget nazivnika pa je prostor oko vojarne dobio Dnevni boravak, Žutinel i Zeleniše.

Nazivi su to projekata uređenja prostora koji je bio zarastao i pun smeća, a sada u njemu cvjeta zadarska kulturna i underground scena, da, barem dok traje festival.

Ali on je poslužio kao pravi lakmus papir za identifikaciju tko, što i kako - tko su budući korisnici Centra za mlade, tko su predstavnici onoga što unutar zidova neke zgrade treba biti - ponuda, sadržaj?

Možda ne postoji formalna zgrada ali Zadar ga ima.

Ima taj Centar jer ima sve što za njega treba.

To se ogleda posvuda u Kvartu - u članovima HDLU-a Zadar, njihovom predanom radu na predmetima koje su izložili na ArtMarketu i buvljaku. Udruga CINAZ je tu s 15 godina iza sebe i ponudom za mlade koja im otvara brojne mogućnosti učenja, zabave i kreative. Tu je i izložba fotografija ''Urbano samo urbano'' sa simboličnim slikama iznaše svakodnevnice. Jedna od njih prikazuje grafit (LJ)Ubi pedera. Uključivost. Tolerancija, razbijanje predrasuda, zajedništvo i stvaranje - sve su to djelići koji čine šareni mozaik ovog projekta.

Žutinel i Zeleniše - od skice do realizacije

"ŽuTINEL" (Zrinka Vrkić, Natalija Šarlija, Renata Petani) je ponudio intervenciju u centru obuhvatnog prostora (parking) koji se transformirao u dnevni boravak, svojevrsni amfiteatar i dio za opuštanje i sjedenje, poput tinela sa zelenilom, s mogućim komercijalnim i glazbenim sadržajima.

"ZeleNIŠE" (Lucia Kalogjera, Denis Grubišić, Manolo J. Birkić) su se fokusirali na prostor menze/skate oaze s intervencijom u nišama, uz montažni kafić, crveni prolaz i palete. Uzeo se modul drvene palete, koje se slažu jedna na drugu, te se time dobiva prostor na kojem se može boraviti unutar zelenila. 

Inkubator ideja, projekata, susreta 

U svjetlu aktualnih pitanja o stanju mladih koji ne vide perspektivu u Hrvatskoj, treba naglasiti da je Centar za mlade ovom gradu potrebniji nego još jedan hotel. On će biti inkubator ideja, projekata, susreta i svega što se ovih dana već - možemo slobodno reći - rasplamsalo u sklopu KvartArta.

- U prizemlju Centra bit će prostori za udruge, mlade i izvedbene djelatnosti i velika multimedijalna dvorana dok su na katu predviđeni uredski prostori za udruge. Tisuću metara četvornih bit će namijenjeno Gradskoj knjižnici koja će s Centrom biti povezana tzv. hladnim prolazom, a priprema preostale potrebne dokumentacije potrajati će do kraja godine nakon čega se očekuje natječaj za izvođača radova. Što se tiče modela upravljanja Centrom o tome će se odlučiti tijekom sljedeće dvije godine, kazao je Šime Erlić, pročelnik za EU fondove.

83,3 % troškova financiranja projektnog prijedloga za Centar će pokriti Ministarstvo, dok će preostalih 16,6 % prihvatljivih troškova, odnosno  6,6 milijuna kuna, osigurati Grad Zadar.

Projekt izgradnje Centra za mlade prvi je strateški projekt Grada Zadra financiran novcima iz Programa integriranog teritorijalnog ulaganja ( ITU programa ) i jedan od prvih u Hrvatskoj što dovoljno govori o kapacitetima ITU odjela Grada Zadra.

 


Reci što misliš!