Kultura

roman frane herende dobio i englesko izdanje

Jeste li znali da Zadar ima svoju "Igru prijestolja"?

Jeste li znali da Zadar ima svoju

Jeste li znali da Zadar ima svoju "Igru prijestolja"? Povijesni roman o opsadi Zadra "1202." autora Frane Herende dobilo je izdanje na engleskom jeziku, uz bookmarere i magnete, uz posebnu mapu grada, uz animirani film, ali ovaj mladi Zadranin pokrenuo je i još jedan projekt.

Riječ je o izdavačkoj kući Panacea. Hrabar i hvalevrijedan potez i velika prilika za decentralizaciju ove djelatnosti u našoj zemlji.

Herendin roman o križarskoj opsadi Zadra traže ne samo ljubitelji žanra, već i šira publika, pa i turistički vodiči.

Ova priča o zadarskoj prošlosti poslužila je i Branimiru Čakiću koji je izradio kartu nekadašnjeg Zadra. Uložio je tri mjeseca predanog rada. A rezultat je sjajan.

Turistički potencijal cijele priče je nemjerljiv, jer se uz roman (AD 1202: A Story of Crusaders Siege of Zadar and Constantinople) može vrlo jednostavno složiti svojevrsni ''đir po gradu'', pa čak i degustacija jela i pića iz doba kada je Zadar izgledao sasvim drugačije nego danas.

Na promociji engleskog izdanja (prijevod Nevena Divjakinje) Herenda nam je predstavio put koji je ovaj roman do sada prošao, a njemu je posvetio gotovo 15 godina.

Zahvalio se na podršci Gradu Zadru i Zadarskoj županiji ali i volonterima koji su prepoznali njegov projekt.

Roman je inače objavila naklada Profil, a danas ga možete naći u svim knjižarama, ali i englesku verziju primjerice na Poluotoku, Supernovi, online prodaji, uskoro i u suvenirnicama, čak i u Zračnoj luci Zadar.

Sigurni smo da je to prava stvar za goste ljubitelje dobrog štiva koji kada dođu u Zadar žele kupiti knjigu kao uspomenu i traže upravo zadarske autore.

 


Reci što misliš!