Kultura

u Oris kući arhitekture otvorena

Izložba u povodu 100 godina rođenja Bruna Milića, arhitekta koji je obnovio povijesnu jezgru Zadra

Izložba u povodu 100 godina rođenja Bruna Milića, arhitekta koji je obnovio povijesnu jezgru Zadra
Dino Stanin/PIXSELL

U povodu 100. obljetnice rođenja arhitekta, urbanista i teoretičara Brune Milića u zagrebačkoj Kući arhitekture Oris u srijedu je otvorena izložba njegovih radova i predstavljena knjiga "Bruno Milić - otkrivanje umjetnika, sjećanje na arhitekta".

Knjiga uz poznate detalje Milićeve arhitektonsko-urbanističke i pedagoške karijere, kako je istaknuto, sadrži i važan, ali još nedovoljno istražen i valoriziran aspekt Milićeva inovativnog praktičnog i teorijskog opusa. Uz njegove likovne radove i osobne osvrte donosi i sjećanjima suradnika i kolega na profesora Milića kao edukatora, umjetnika, intelektualca...

Autor izložbe Dražen Arbutina, u uvodu knjige kaže: “Svrha nam je prikazati umjetničke komponente poziva kakav je arhitektura, a kojim se, tako reći, cijeloga života bavio Bruno Milić te uputiti na njegova vizionarska stremljenja iz manje znanih projekata i studija. Jer za Milića arhitektura i inženjerstvo nisu bili samo struke i svakodnevni poslovi, nego ponajprije ono što čovjeka određuje u svoj njegovoj punini”.

Na otvorenju izložbe uz Arbutinu su o Milićevom stvaralaštvu i znanstvenom radu govorili dekan zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta Krunoslav Šmit, ravnatelj Državnog arhiva u Zadru Ante Gverić, direktor Orisa Andrija Rusan i Lada Milić Demarin, arhitektica i kćer Brune Milića.

Milić je rođen u Rijeci 1917. a diplomirao je na Arhitektonskom odjelu Tehničkog fakulteta u Zagrebu 1942. Poslijediplomski studij pohađao je 1958. na Urbanističkom institutu Sveučilišta Sorbonne u Parizu, a doktorirao je 1980. u Zagrebu.

Bio je jedan od najuglednijih i najistaknutijih nastavnika, predstojnik Katedre za urbanizam, dekan i profesor emeritus Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Utemeljitelj je postdiplomskih studija urbanizma i graditeljskog naslijeđa i njihov dugogodišnji predavač, a sudjelovao je i u postdiplomskim studijima bliskih fakulteta.

Njegovi zapažni projekti su obnova povijesne jezgre Zadra, revitalizacija dijelova Novog Zagreba, restitucija Maksimira, sveučilišna grupacija na zagrebačkoj Šalati.

Izložba koju su organizirali Kuća arhitekture Oris, Arhitektonski fakultet u Zagrebu i Državni arhiv u Zadru otvorena je do 30. lipnja.


Reci što misliš!