Kultura

autorica drame kritizirala anu lederer

Zašto je Gavella s programa uklonila "Hotel Zagorje"?

Zašto je Gavella s programa uklonila
Davor Visnjic/PIXSELL

S obzirom na to da je Bodrožić žestoka kritičarka tek ustoličene pročelnice zagrebačkog Ureda za kulturu Ane Lederer, mnogi odluku Gavelle dovode s tim u vezu.

S programa Gradskog dramskog kazališta Gavella naprasno je prošlog tjedna skinuta predstava Hotel Zagorje, prema istoimenom nagrađivanom i vrlo cijenjenom romanu Ivane Bodrožić.

S obzirom na to da je Bodrožić žestoka kritičarka tek ustoličene pročelnice zagrebačkog Ureda za kulturu Ane Lederer, mnogi odluku Gavelle dovode s tim u vezu.

Lederer je za Index komentirala otkazivanja predstave, no odbila nam je izravno odgovoriti ima li to veze s nedavnim vrlo oštrim kritikama koje joj je uputila Bodrožić u javnom prostoru. S druge strane, Gavella nam je ponudila prilično neuvjerljivo objašnjenje zašto su otkazali predstavu. No krenimo redom.

Planirali predstavu za jesen

Prema informacijama Indexa, Gavella je trebala prikazati Hotel Zagorje, predstavu prema istoimenom romanu Ivane Bodrožić, pod redateljskom palicom Anice Tomić, dok je Jelena Kovačić bila zadužena za dramsku adaptaciju. Cijenjeni je to i hvaljeni roman koji je dosad u Hrvatskoj prodan u 20 tisuća primjeraka.

Premijera je bila planirana za studeni 2018. godine da bi aktualni ravnatelj Gavelle Boris Svrtan telefonski otkazao suradnju. Svrtan je obrazlažući svoju naprasnu odluku rekao kako zapravo Gavella nema novca.

"Predstava 'Hotel Zagorje' Ivane Bodrožić za koju su probe trebale početi krajem rujna nije skinuta, nego je predloženo da se sukladno odluci Kazališnog vijeća prolongira za jesen 2020., kada će se steći programsko-financijski uvjeti, budući da je tijekom 2018. godine financiranje programa umanjeno", objašnjava nam ravnatelj Svrtan dodajući da se program GDK "Gavella" ne smanjuje jer će umjesto "Hotela Zagorje", 3. listopada ove godine biti premijerno izvedena predstava Ive i Vinka Brešana "Kako je počeo rat na mom otoku". Svrtan kaže da je njegov prijedlog usvojilo Kazališno vijeće, dok pročelnica Ureda za kulturu Ana Lederer tek treba odgovoriti.

O kritikama, bez komentara

S druge strane, u odgovoru pročelnice Lederer na Indexov upit naglašava se da je Kazališno vijeće GDK ''Gavella'' na 8. sjednici održanoj u petak, 15. lipnja 2018., usvojilo Prijedlog izmjene programa rada kazališta tako da se program "Hotel Zagorje" zamijeni programom "Kako je počeo rat na mom otoku".

"U obrazloženju Odluke koju je Kazališno vijeće GDK 'Gavella' dostavilo Gradskom uredu za kulturu stoji kako je navedena predstava prijavljena na natječaj Javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2018. godinu te su za istu odobrena sredstva. Također, kazalište 'Gavella' u svibnju ove godine, na prijedlog Hrvatskog narodnog kazališta iz Šibenika, iz vlastitih je sredstava produciralo još jedan premijerni naslov, predstavu 'Kako je počeo rat na mom otoku', u režiji Dražena Ferenčine, prema tekstu hrvatskih autora Vinka i Ive Brešana. Zagrebačka premijera te predstave planirana je za 3. listopada 2018. godine", stoji u odgovoru pročelnice Lederer.

No na izravno pitanje je li tim odlukama kumovala činjenica da je Ivana Bodrožić jedna od žešćih kritičarki Lederer, nismo dobili nikakav odgovor.


Reci što misliš!