Kultura

stihovi ispisani tijelima

"Pjesma protiv žena" premijerno na Zadarskom kazališnom ljetu

Zbog Svjeskog prvenstva u nogometu premijera Zadarskog plesnog ansambla, "Pjesma protiv žena" održat će se danas, 12.srpnja. Početak programa je u 21:30 sati, u lapidariju Narodnog muzeja.

Pjesma protiv žena          

Tendencija jednog dijela našeg društva koje smatra da se pod krinkom borbe protiv nasilja nad ženama podmeće borba protiv tradicionalnih obiteljskih vrijednosti, vuče korijenje doista iz srednjeg vijeka. 

S probe intrigantne zadarske predstave "Pjesma protiv žena" S probe intrigantne zadarske predstave "Pjesma protiv žena"

Zapis Pjesma protiv žena koji datira iz 16. stoljeća, čiji je predložak  nastao mnogo ranije, poslužit će za multimedijalno scensko djelo u kojem se isprepliću glazbene, tekstualne i plesne forme kroz aktivistički stav koji tematizira stoljetno poimanje ženskog principa življenja na ovim prostorima

Srednjovjekovna pjesma Pjesma protiv žena nalazi se u Tkonskom zborniku pronađenom u samostanu Čokovac na otoku Pašmanu pored Zadra. Pisana je kurzivnom glagoljicom što je i inspiracija za plesnu formu ovog scenskog djela. 

Naime, smatra se da je glagoljica, koja je dubinski povezana sa ideološkim znakovima srednjovjekovne književnosti, nastala po modelu zbroja aureola s ikona: kružnih, kvadratnih, trokutnih i monogramskih. Prožimanjem likovnosti, figurativne i geometrijski apstraktne, sa glagoljskim pismom, a oslikavanje svega navedenog kroz pokret baziran na Labanovoj metodi suvremenog plesa koja koristi kvadrat i krug kao polazište za organizirano i osmišljeno kretanje, dobije se plesna forma kojom se završava i zaokružuje putovanje kroz vrijeme i prostor. Ispisivanje teksta glagoljskim pismenima pomoću tijela, pokreta, gesti, stvaraju se sekvence pokreta koje zaprimaju novu dimenziju. 

Predstava se u stvari sastoji od stihova ispisanih tijelima, a svaki plesač je ujedno i koreograf koji stvara vlastitu plesnu minijaturu kao dio koncepta plesne kompozicije.  

Koncept, režija, koreografija: Sanja Petrovski

Asistent koreografa, fotografija i video: Matea Bilosnić

Koreografi plesnih minijatura i plesači: 

Patricia Gospić, Natali Perić, Rubi Ivosić, Nataša Kustura, Marta Huber    

Kostimograf: Marija Šarić Ban

Oblikovanje svjetla, kamera: Igor Petrovski

Oblikovanje tona: Tomislav Kraljević Šome

Snimatelj tona: Saša Miočić

Grafičko oblikovanje: Igor Gluić

Ulaznice su u prodaji na blagajni HNK Zadar ( 1-13h, 19-21h) te pola sata prije početka na mjestu održavanja programa. Cijena ulaznice iznosi 50 kuna.


Reci što misliš!