Kultura

Glazbene večeri u Sv. Donatu sele se na Silbu

Koncert simfonijskog orkestra po prvi put na otoku Silbi

Koncert simfonijskog orkestra po prvi put na otoku Silbi
TZ Silba

Koncertni ured Zadar kao organizator festivala uz Hrvatsku radioteleviziju i uz lokalnu pomoć Turističke zajednice Silba realizirat će jedinstveni projekt posvećen velikanima hrvatske glazbe 20. stoljeća - koncert posvećen Bruni Bjelinskom i Igoru Kuljeriću

Bruno Bjelinski i Igor Kuljerić dva su hrvatska skladatelja koja povezuje prekrasan otok u zadarskom arhipelagu – Silba, šumovita ljepotica koja ljeti postaje prava mala kulturna kolonija na koju desetljećima dolaze brojni umjetnici iz Hrvatske ali i okolnih zemalja.

Na otoku na kojemu je prometovanje automobila zabranjeno, a svaka uvala je mali raj, u malom mjestu u kojemu domaćini blage i dobroćudne naravi rado primaju goste, oba skladatelja napisala su neka od svojih najuspješnijih djela. Kako i ne bi! Silba je otok  na kojem se tako lako dolazi do mira i kontakta sa samim sobom!

U čast Bjesnikom i Kuljeriću, skladateljima koji na silbenjskom groblju počivaju, u utorak 17. srpnja s početkom u 21 sat u Galeriji suvremene umjetnice i jedne od najznačajnijih hrvatskih kiparica, Marije Ujević Galetović, održat će se koncert Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije.

Orkestrom će ravnatelji Alan Bjelinski, sin Brune Bjelinskog, koji je organizatorima dao početni impuls za upuštanje u ovaj, produkcijski zahtjevan projekt.

Solistica će biti Ivana Bilić, kćerka Igora Kuljerića, danas jedna od najznačajnijih hrvatskih udaraljkašica.

Na programu će biti Kuljerićev Silbenjski tanac, Folk Art i baletna suita Riky Levy te 9. Simfonija, tzv. Simfonija otoka Brune Bjelinskog!

Osim koncerta, rezultati ovog projekta ostat će trajno zabilježeni u programu Hrvatske radiotelevizije – realizirat će se dokumentarni film o skladateljima i samom otoku redatelja Danka Volarića te radijska dokumentarna emisija urednice Ive Lovrec Štefanović.

ODLAZAK I DOLAZAK NA SILBU

Koncertni ured Zadar je za dolazak i odlazak publike osigurao katamaran.

Broj mjesta je ograničen. Mjesta se mogu rezervirati pozivom na broj 023/ 627 – 762.

Prednosti imaju Prijatelji Glazbenih večeri u Sv. Donatu.

Polazak katamarana „Paula“ je 17. 7. u 16 h s Liburnske obale (u blizini pješačkog mosta u Zadru), a povratak u 23.30 sata sa Žalića (Silba).

Ulaz na koncert je slobodan!


Reci što misliš!