Kultura

u klaustru sv. frane

Ansambl Marco Polo vraća nas u doba renesanse

Ansambl Marco Polo vraća nas u doba renesanse

Koncert ansambla za renesansu glazbu Marco Polo predviđen za četvrtak 12.7. održat će se u subotu, 14.7. s početkom u 21 sat u klaustru Sv. Frane!

Dirigent i pijanist Ante Milić prije deset godina osnovao je ansambl Marco Polo, specijaliziran za ranu, pretežito renesansnu vokalnu i vokalno-instrumentalnu glazbu. Ansambl čine profesionalni pjevači i instrumentalisti, a etablirao se među hrvatskom publikom vrsnim interpretacijama i pomno biranim programima kojima u suvremeno doba glazbom preslikavaju povijesne kontekste davnih vremena i prostora.

A ta vremena koja nam ansambl Marco Polo večeras preslikava, stoljeća su renesanse, uzbudljivo doba obilježeno važnim znanstvenim dostignućima i pomacima u čovjekovoj svijesti.

Između srednjovjekovnih doktrinacija i baroknog prosvjetiteljstva u povijesti je zapisana renesansna žeđ za znanjem koja se u glazbi odrazila u visokoj profesionalizaciji njezinih protagonista i sve višim standardima za same interprete i skladatelje. To je razdoblje u kojem su nastala brojna remek-djela, mnoga i dandanas nedovoljno poznata publici.

Stoga otkrijmo kakva je glazba zanimala renesansne skladatelje i na koji su način oni izražavali svoje umjetničke potencijale.

Na programu će biti djela C. Gesualda da Venose, L. Marenzia, C. Montevedrija, A. Mudarre, B. Tomboncina i drugih.

Ulaz na koncert je slobodan!

Reci što misliš!