Kultura

65. pula

Kako se snimao film Lada Kamenski?

Kako se snimao film Lada Kamenski?

Ekipa filma Lada Kamenski, iako bez ženskog djela ekipe, predstavila se na današnjoj konferenciji za medije govoreći o radu na filmu. Marko Šantić ko-redatelj je na filmu uz redateljicu Saru Hribar koja je, priznaje zaslužna za priču o snimanju filma o radnicama propale tvornice.

„Lada je fiktivni lik koji je Sara osmislila dok se oporavljala od teške autoimune bolesti. Tada je imala priliku za razmišljanje i scenarij je zapravo najveća vrijednost ovog filma“, ispričao je Šantić.

Sa Sarom je oduvijek htio surađivati, a kada je pročitao scenarij nimalo nije dvojio hoće li joj pomoći u redateljskom poslu. „Ona je sve likove već imala u glavi, a životi glumica i likova namjerno su isprepleteni. Jedino smo morali paziti da film ne prijeđe u dokumentarni“, kazao je Šantić pojasnivši kako su glumice bile vrlo motivirane i dopustile su da se ta granica podigne. Glavnu mušku ulogu igra Frano Mašković koji je glumio u svakom Sarinom filmu. „Kad dobijete glavnu ulogu na filmu u Hrvatskoj to je kao da ste osvojili olimpijsku medalju stoga sam jako zahvalan na ovoj prilici. Igrati redatelja za mene je bilo drugačije od svega što sam do sad radio“, ispričao je Mašković.

Za kolegice na filmu smatra da su fantastične a kako ih od prije dobro poznaje jako su brzo uspostavili kemiju na setu. „Zanimalo nas je gdje malo možemo razotkriti glumice i 'ubaciti' ih o priču o Kamenskom“, izjavio je dodavši kako je Lada Kamenski jako dobar film. Producenti Jure Pavlović i Bojan Kanjera istaknuli su da se film snimao bez ikakvih financijskih sredstava što je bilo vrlo izazovno ali i poticajno.

„Tu je do izražaja došla ona dječja, iskrena ljubav prema filmu“, izjavio je Pavlović, sredstva HAVC-a i Grada Zagreba pomogla su im u post produkciji. Luka Grubišić – Čabo radio je zvuk i ispričao anegdotu: „Mačka Daphne čije smo mijaukanje snimali najviše se glasa dok je se mazi po trbuhu pa smo pribjegli tome ne bi li je nagnali da mijauče“. Snimatelj Vjekoslav Skledar imao je težak zadatak snimanja u malom prostoru iznajmljenog zagrebačkog stana. „Uz to su me vrsne glumice toliko fascinirale svojom glumom da sam doslovce padao preko njih“, ispričao je. Film nakon Pule, na jesen, ide u kino distribuciju.


Reci što misliš!