Kultura

Silba Summer Festival

Povijesni koncert Simfonijskog orkestra HRT-a večeras na Silbi

Povijesni koncert Simfonijskog orkestra HRT-a večeras na Silbi

Središnji događaj Silbenskog kulturnog ljeta – Silba Summer Festivala dogodit će se u utorak, 17. srpnja u Galeriji Marije Ujević-Galetović, uz prvi i povijesni nastup Simfonijskog orkestra HRT-a na koncertu “Hommage à Bruno Bjelinski & Igor Kuljerić“, s početkom u 21 sat.

Koncert je organiziran u čast dvojici skladateljskih velikana, koji su upravo na Silbi skladali većinu svojih djela, a na otoku su i pokopani. Posebno emotivnu dimenziju koncertu daje nastup Ivane Bilić Kuljerić u ulozi solistice u djelu svojega oca, Folk Art II iz 2003., čija je ujedno koautorica, te uz to činjenica da će Simfonijskim orkestrom HRT-a ravnati  maestro Alan Bjelinski, te će uz ostalo, predvoditi izvedbu 9. simfonije njegova oca Brune, posvećene upravo otoku Silbi. Na programu je i Silbenski tanac Igora Kuljerića i Riki Levy: pet prizora iz baleta. 

 „Teško je riječima opisati jedinstveni duh i atmosferu otoka Silbe. Radi li se o nevjerojatnoj plavo-zelenoj boji mora, o povjetarcu koji se za tren od nježne vilinske ruke koja miluje, pretvori u razjarenu neman koja razbija stijene i kišom šiba otočke škure i barke u mandraču ili je pak riječ o opojnom zvuku cvrčaka i ritmičkom kampanavanju sa zvonika. Mnogi otočni mirisi, priče, zvukovi i prispodobe provlače se kroz stranice partitura moga oca. I kako da najbolje zazvuči njegova glazba, nego ondje gdje je i nastala, ispod beskrajnog zvjezdanog neba otoka Silbe, gdje ponekad ono najmanje postane i od života veće“, rekla nam je ususret koncertu renomirana udaraljkašica Ivana Kuljerić Bilić.

Ovaj je koncert poseban iz više faktora, prvi puta u povijesti otoka Silbe dolazi Simfonijski orkestar HRT-a, izvode se djela dvaju hrvatskih autora koji su na otoku stvarali. Mi, obitelj Bjelinski smo tu od 1966. godine tako da  poznajemo veliki broj domaćih ljudi, ali i domaćih i stranih gostiju koji kroz cijelo ovo vrijeme uživaju ljepotu i poseban mir na otoku Silbi. Devetu simfoniju je Bruno doživio kao vrhunac, krunu svog života, najljepši dio, jer je realizirao svoju vlastitu obitelj, dobio je djecu, sinove Alana i Deana, zaokružio je svoju viziju sreće, kao cjelinu, sa svojom obitelji“,  otkrio nam je maestro Bjelinski.
 
Koncert Simfonijskog orkestra HRT-a uistinu je jedan od najznačajnijih a i tehnički najzahtjevnijih programa u sklopu ovogodišnjeg programa Silbenskog kulturnog ljeta. Tko bi mogao i zamisliti da ćemo na naš otočić uspjeti dovesti kompletan simfonijski orkestar, no uspjeli smo“, naglašava Kristijan Lopac, predsjednik Turističke zajednice mjesta Silba.
 
Organizatori ovog koncertnog spektakla su: Turistička zajednica mjesta Silba, Koncertni ured Zadar i Hrvatska radiotelevizija. Koncert je dio Silbenskog kulturnog ljeta – Silba Summer festivala te ujedno i izdvojeni dio programa manifestacije 58. Glazbenih večeri u sv. Donatu. Započinje u 21 sat, a ulaz je slobodan.
 
Bruno Bjelinski (Trst, 1. studenog, 1909. - Silba, 3. rujna, 1992.), jedan je od najznačajnijih hrvatskih skladatelja 20. stoljeća. Bio je iznimno plodan skladatelj koji je po uzoru na svoje skladateljske uzore (Ravel, Hindemith, Poulenc, Milhaud) razvio osobni glazbeni jezik s elementima neoklasicizma. Bjelinski je skladao šest opera, tri baleta, 15 simfonija, te brojnu glazbu za glasovir, violončelo, kao i komornu glazbu za različite instrumente.

Igor Kuljerić (Šibenik, 1. veljače 1938. - Zagreb, 20. travnja 2006.), renomirani je hrvatski skladatelj, dirigent i akademik.

Studirao je kompoziciju na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu, a kasnije se u dirigiranju usavršavao kod Igora Markeviča u Monte Carlu te u skladanju u Studiju za glazbenu fonologiju RAI-a u Milanu. Autor je brojnih orkestralnih, koncertnih, komornih i klavirskih skladbi, opera, baleta, zborova, vokalno-instrumentalnih djela i scenske glazbe.

Najudaljeniji otok zadarskog arhipelaga, otok Silba, obojici je bio skladateljska oaza, u kojoj su pronalazili nadahnuće za svoja djela.


Reci što misliš!