Kultura

nedjelja, 22. srpnja

Orlandom nagrađen njemački gudački kvartet nastupa na 58. Glazbenim večerima

Orlandom nagrađen njemački gudački kvartet nastupa na 58. Glazbenim večerima

U nedjelju, 22. srpnja s početkom u 21 sat u crkvi sv. Donata održat će se koncert pod nazivom Ples na vulkanu, a izvest će ga višestruko nagrađivani gudački kvartet iz Njemačke – Henschel!

„Ovo je, nema sumnje, jedan od najboljih sastava na svijetu, sjajan gudački kvartet“, pisao je Los Angeles Times nakon jednog nastupa kvarteta Henschel koji je uživo prenosio BBC. Zajedničko putovanje četvero odličnih glazbenika počelo je 1994. godine.

Već godinu dana poslije počeli su nizati prestižne međunarodne nagrade, a onda i nastupati u svjetskim glazbenim prijestolnicama. Rad Kvarteta obilježen je mnogim iznimnim događajima, poput nastupa na službenoj svečanosti otvaranja Biblioteke Anna-Amalia u Weimaru (koja je na popisu UNESCO-ve svjetske kulturne baštine), obnovljene nakon katastrofalnog požara 2004. godine, te putovanja u Bruxelles kao ambasadori kulture Savezne Republike Njemačke, nastupa u Vatikanu u nazočnosti pape Benedikta XVI. 2010., zatim u Kraljevskoj palači u Madridu kad su nastupili na četiri Stradivarijeva instrumenta iz kraljevske kolekcije... 

Tako su raznim putešestvijama došli i do hrvatske publike koju su osvojili već prvim nastupom 2015., kad su održali koncert na 66. Dubrovačkim ljetnim igrama te dobili nagradu Orlando Hrvatske radiotelevizije.

Pred zadarskom publikom kvartet Henschel nastupa prvi put, a za tu su prigodu pripremili koncertni program koji će oživjeti cijelu lepezu glazbenih iskustava – od slatke nježnosti C. Debussyja do iznenadnih erupcija strasti L. van Beethovena i E. Schulhoffa. 


Reci što misliš!