Kultura

crkva sv. Petra i Andrije Starog

U Zadru izlaže Vasilij Korkiško, ukrajinski majstor boje i crteža

U Zadru izlaže Vasilij Korkiško, ukrajinski majstor boje i crteža

U Galeriji Crkve sv. Petra i Andrije Starog u Zadru otvorena je izložba vrlo poznatog i priznatog slikara i grafičara Vasilija Korkiška iz Ukrajine, „majstora boje i crteža“, kako ga je označila recentna likovna kritika.

Vasilij Korkiško uvaženi je i odlikovani član Nacionalnoga saveza umjetnika Ukrajine. U Harkovu je polazio Art Collegij, a diplomirao je na Institutu za umjetnost i industriju u istome gradu.

U Galeriji Crkve sv. Petra i Andrije Starog otvorena izložba Vasilija Korkiška U Galeriji Crkve sv. Petra i Andrije Starog otvorena izložba Vasilija Korkiška

Njegove slike mrtve prirode, prirodnih krajolika, gradskih veduta i cvjetnih motiva,  bogate teksturom i s izrazitim koloritom, poznate su diljem europskoga svijeta, gdje se Korkiško ubraja među stotinu poznatih europskih slikara našeg doba.

Korkiško je do sad izlagao na mnogim međunarodnim i ukrajinskim izložbama, u mnogim gradovima Ukrajine i Rusije, među ostalim u Dnjipropetrovsku, Kijevu, Moskvi i St. Petrsburgu, a poznat je i u Hrvatskoj, gdje je izlagao u Ninu, Zadru i Komiži na otoku Visu.

U Muzeju umjetnosti u Dnjepropetrovsku Vasilij Korkiško je 2016. godine proslavio 50. jubilej, kad je i odlikovan visokim ukrajinskim državnim priznanjima.

Izložba Vasilija Korkiška u Zadru otvorena je u organizaciji Galerije Crkve sv. Petra i Andrije Starog, a pod pokroviteljstvom Udruge 3000 godina Za dar. Tekst u katalogu izložbe potpisuje književnik i slikar Tomislav Marijan Bilosnić, a kao voditelj galerije potpisuje se Juan Miguel Vilhar.

Uz voditelja galerije J. M. Vilhara, autora teksta u katalogu T. M. Bilosnića i samog autora izložbe Vasilija Korkiška, otvaranju izložbe nazočili su književnik Milan Rakovac, Jozo Marić, bivši ministar u Vladi HR HB, Radomir Jurić, predsjednik MH, Ogranak Zadar, Iris Pavić- Tumpa, direktorica Kazališta lutaka Zadar, prof. Velimir Žigo, i drugi.

Izložba u Galeriji Crkve sv. Petra i Andrije Starog u Zadru ostaje otvorena od 15 – 30. srpnja 2018.

 


Reci što misliš!