Kultura

ne propustite

Svjetske zvijezde stižu na Zadar Jazz and blues festival!

Svjetske zvijezde stižu na Zadar Jazz and blues festival!

Za dva dana počinje četvrti po redu Zadar Jazz and blues festival. Od 25. do 27. srpnja na otvorenoj terasi Muzeja Antičkog stakla u Zadru, od 21:30, domaći i strani gosti uživati će u tri vrhunska jazz koncerta, u organizaciji HNK Zadar i Turističke zajednice Grada Zadra.

Ovogodišnji Zadar Jazz&Blues u srijedu, 25. srpnja otvorit će fantastični Trilok Gurtu Band u sastavu: Trilok Gurtu – udaraljke, glas, Frederick Köster – truba, Tulug Tirpan – glasovir, klavijature, Johnatan Ihlenfeld Cunado – bas.

Virtuoz na udaraljkama, Trilok Gurtu rođen je u Bombayu, u obitelji velikih indijskih glazbenika. Njegov djed, poznati svirač sitara i majka Shobha Gurtu, uvelike su utjecali na njegov glazbeni put. Trilok je indijski  skladatelj i svirač udaraljki,  priznat  kao jedan od najinovativnijih i napopularnijih diljem svijeta, koji je u svojim počecima integrirao neobične zvukove (npr. mačeva, posuda) i ostale nekonvencionalne elemente. 

Tijekom karijere svirao je s poznatim glazbenicima raznih žanrova: Archiem Sheppom, Bobom Dylanom, Ericom Claptonom, Cesariom Evorom, Katiom i Marielle Lebeque i skupinom Oregon. Kao vođa skupine snimio je niz albuma na kojima su svirali slavni glazbenici poput Joea Zawinula, Ralpha Townera, Pata Methenyja i Salifa Keite. Svestran je udaraljkaš koji uspješno spaja indijske ritmove sa swingom,  jazzom, žestinom rocka i glazbom raznih kultura, poput afričke, brazilske, indonezijske, japanske ili kineske. 

Down Beatovi kritičari godinama su ga proglašavali najboljim udaraljkašom, a isto priznanje dodijelio mu je i časopis Drum Magazine.

U četvrtak, 26. srpnja slijedi koncert velike hrvatske glazbene dive Gabi Novak u pratnji Matija Dedić Trija (Matija Dedić, klavir, Jadran Dučić Ćićo, bubnjevi, Zvjezdan Marjanović, electric bass ).

Tijekom gotovo 60 godina umjetničkog rada, Gabi Novak nije našla premca u vokalnoj kvaliteti kao ni umijeću ispreplitanja šlagerskog sentimenta i suvremenog jazz senzibiliteta. Očekuje nas jedinstvena večer uz bezvremenske pjesme kao što su “Pamtim samo sretne dane”, “Kuća za ptice”, “Nada”, “Hrabri ljudi”, “Još uvijek” i brojne druge.

Za kraj festivala u petak, 27. srpnja ne propustite koncert  karizmatične i atraktivne pjevačice DOBET GNAHORE’ s Obale Bjelokosti, nagrađene  Grammyem  2010. za najbolju urbanu/alternativnu izvedbu koja će zasigurno rasplesati i osvojiti publiku.

Gostuje po prvi put u Hrvatskoj, i to upravo u Zadru u sklope svjetske turneje na kojoj će predstaviti svoj novi album „ Miziki“  koji je već dobio izvrsne ocjene od strane glazbenih kritičara.  DOBET GNAHORE’  nastupit će u pratnji benda : JULIEN PRESTE gitara, vokal, MIKE DIBO  bubnjevi, udaraljke, VALERY ASSOUAN-bas i PIERRE CHAMOT klavijature, laptop. Nakon koncerta u Zadru Dobet Gnahoré nastupa 28. srpnja na WOMAD festivalu u Londonu.

Ulaznice su u prodaji na blagajni HNK Zadar (11-13h, 19-20:45h) te pola sata prije početka koncerta na mjestu održavanja programa.

TRILOK GURTU BAND iznosi 100 kn, a za ostala dva koncerta ulaznica iznosi 80 kuna.

Na vrijeme osigurajte svoje mjesto kako zbog velikog interesa ne biste propustili priliku uživati u vrhunskim koncertima.