Kultura

bosansko grahovo

Tomislav Marijan Bilosnić poklonio knjige Kulturnom centru "Korita"

Tomislav Marijan Bilosnić poklonio knjige Kulturnom centru

U Koritima kod Bosanskog Grahova održano je VII. pjesničko sijelo u čast don Jurja Gospodnetića. Sijelo je upriličeno na otvorenom prostoru zvanom Vidikovac iznad sela Korita.

Udruga za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić“ Bosansko Grahovo, Udruga za očuvanje povijesne i kulturne baštine Hrvata Bosanskog Grahova „Dinara-Ponare“ Zagreb i Župa sv. Ilije proroka Bosansko Grahovo i ove godine, po 17. put, organizirali su kulturno-vjersku manifestaciju „Dani sv. Ilije proroka“ u povodu proslave patrona župe Bosanskog Grahovo sv. Ilije proroka.

 U Koritima kod Bosanskog Grahova održano je VII. pjesničko sijelo u čast don Jurja Gospodnetića. Sijelo je upriličeno na otvorenom prostoru zvanom Vidikovac iznad sela Korita.

Prethodno je održano Misno slavlja koje je predvodio gost svećenik fra David Sluganović iz Slavonskog Broda, s domaćinom i župnikom don Davorom Klečinom, u kapeli sv. Jeronima, koja je posvećena i sv. Crescentiji od Kaufbeuerena  

Tom prigodom je čuveni fotograf, Šime Strikoman, zabilježio događaj Milenijskom fotografijom, a fra David Sluganović je nazočnima uručio prigodne darove.

Drugi čin ovoga događanja 20. srpnja 2018. bio je spomen molitva pred spaljenom kućom Mande i Mate Vulića, koji su ubijeni tijekom Domovinskog rata. Bili su to posljednji stanovnici Hrvati u Koritima koji su nekada brojili oko 300 domaćinstava.

Nešto kasnije gosti i domaćini obišli su gradnju Hrvatskog kulturnog centra u Koritima.

Potom je započelo je VII. pjesničko sijelo posvećeno don Jurju Gospodnetiću, mučki ubijenom 1941. godine od četničke ruke.

Na VII. pjesničkom sijelu u Koritima, nastupili su, članovi Društva hrvatskih književnika i članovi Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne: Stanko Krnjić, Tomislav Marijan Bilosnić; Anita Martinac; Fabijan Lovrić; Nikola Marinović i Blaženka Vulić Jardas. Program vodila Ivona Matošević. U glazbenom dijelu, pjesnicima se pridružio kantautor Hrvoje Marić iz Knina.

U Hrvatskom kulturnom centru „Korita“ književnici Tomislav Marijan Bilosnić i Fabijan Lovrić poklonili su stotinjak knjiga za ovdašnju buduću knjižnicu, a koje je u ime domaćina preuzeo Krešimir Sarić, agilni voditelj kulturnih događanja u Bosanskom Grahovu i jedan od organizatora i začetnika ove manifestacije.


Reci što misliš!