Kultura

Ljepota lažnog sjaja

U Kneževoj palači izložba zaplijenjenih krivotvorenih umjetnina

U Kneževoj palači izložba zaplijenjenih krivotvorenih umjetnina
Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Zadrani i njihovi posjetitelji moći će do kraja kolovoza razgledati oko 40 krivotvorenih radova renomiranih hrvatskih i stranih autora iz zbirke Muzeja policije koju čini oko 70-tak zaplijenjenih krivotvorina - većinom ulja na platnu i nekoliko skulptura.

Izložba "Ljepota lažnog sjaja", u organizaciji MUP-a i Narodnog muzeja u Zadru, u utorak će biti otvorena u edukativnoj dvorani Kneževe palače.

Radi se o krivotvorinama radova poznatih hrvatskih slikara poput: Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića, Marsada Berbera, Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Oskara Hermana, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Ferde Kovačevića, Dragice Cvek Jordan, Slave Raškaj i drugih. Tu su i skulpture Dušana Đamonje, a od stranih autora krivotvorine Dalija i Renoira.

"Sustavno prikupljanje ove građe započelo je 2009. kada je Muzej policije preko Uprave kriminalističke policije sa sudovima dogovorio da se nakon pravomoćnih sudskih postupaka krivotvorine ne uništavaju, već predaju Muzeju", izvijestio je MUP.  

Vjernije krivotvorine uspijevaju otkriti samo autori ili znanstvene metode koje provodi Hrvatski restauratorski zavod ili MUP-ov Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“. Neke od krivotvorina otkrivenih na taj način bit će izložene i u Zadru, kažu u MUP-u.


Reci što misliš!