Kultura

izložba u petak, 3. kolovoza

"Multikulturalni aspekt neolitičkog nalazišta Brezovljani" u Muzeju ninskih starina

Izložbom će biti predstavljeno arheološko nalazište Brezovljani, smješteno 13 km južno od Križevaca koje se datira u prijelaz srednjeg na kasni neolitik

Arheološki muzej Zadar, Muzej ninskih starina i Gradski muzej Križevci organiziraju otvorenje izložbe „Multikulturalni aspekt neolitičkog nalazišta Brezovljani“, u petak 3. kolovoza 2018. godine u 20:30 sati u Muzeju ninskih starina.

Izložbom će biti predstavljeno arheološko nalazište Brezovljani, smješteno 13 km južno od Križevaca koje se datira u prijelaz srednjeg na kasni neolitik (5000/4900 – 4600 pr. Kr.).

Prvo je iskopavanje 1973. godine proveo S. Dimitrijević izdvojivši brezovljanski tip sopotske kulture. Nastavak istraživanja pokrenut je 2002. godine. Sustavna istraživanja koja su trajala do 2016. godine rezultirala su izdvajanjem horizonta Brezovljani-Sé-Lužianky.

Naglasak izložbe je stavljen na posebne keramičke nalaze koji ukazuju na povezanost lokaliteta Brezovljani sa širokim prostorom kultura protolenđelskog kruga s područja današnje jugozapadne Slovačke, Donje Austrije i austrijskog Gradišća te jugozapadne Mađarske. Keramički nalazi sa lokaliteta Brezovljani upućuju i na kontakte s područjem današnje Moravske i Donje Austrije na kojima je rasprostranjena ubodnotrakasta keramika, ali i kontakte sa područjem središnje Bosne na kojem se nalazi butmirska kultura.


Reci što misliš!