Kultura

izložba udruge umirovljenika

Di su danas dica Kalelarge?

Di su danas dica Kalelarge?

Di su danas dica Kalelarge? Koliko se ovaj grad promijenio, gdje su ona poznanstva među Zadranima o kojima se danas samo priča kao uspomeni? Ovoj temi posvetio se Ferdinand Perinović.

U Gradskoj knjižnici Zadar otvorena je izložba koju zaista vrijedi pogledati. Postavila ju je Udruga umirovljenika Relja-Jazine Zadar, a bit će postavljena u predvorju GKZD dva tjedna. 

Brojne fotografije svjedoče o važnim događajima i ljudima koji su obilježili Zadar od 20-ih godina prošlog stoljeća pa sve kroz sljedećih 50 godina.

Prva anestezija eterom u zadarskoj bolnici, gradnja TIZ-a, zgrada ginekološkog odjela zadarske bolnice, medicinsko osoblje, brijačnica, ljudi iz područja kulture i glazbe, sporta...pravo blago!

"Zadar se promijenio drastično - i govor i mentalitet, i ljudi. Sjednete na Narodni trg na kavu, šetate Kalelagrom, ne poznajete više nikoga. Ne idemo u dobrom smjeru. Ako ova izložba nekome probudi emocije i uspomene, već smo napravili puno", kazao je Perinović i dodao kako treba istaknuti i veliku ulogu Miroslava Krleže u obnovi Zadra nakon rata. Krleža se kod Tita zalagao za Zadar, posebno za obnovu Zlata i srebra grada Zadra i zvonik crkve sv. Marije. 


Reci što misliš!